Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aké legislatívne zmeny nás čakajú v roku 2015

najpravo.sk • 6.1. 2015, 15:01

Vláda na svojom druhom decembrovom zasadnutí schválila Návrh Plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2015. Návrh plánu obsahuje celkom 92 legislatívnych úloh vlády, z čoho je 61 návrhov zákonov a 31 návrhov nariadení vlády.

Návrh plánu je vypracovaný na základe podkladov predložených ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy a vychádza z Programového vyhlásenia vlády. Reflektuje tiež potreby aplikačnej praxe.

Podkladmi pre spracovanie návrhu plánu sú aj legislatívne úlohy vyplývajúce  z požiadaviek na implementáciu nariadení EÚ a na transpozíciu smerníc EÚ do nášho právneho poriadku.

Jednotlivé legislatívne úlohy sú zoradené podľa mesiacov, v ktorých sa predpokladá ich predloženie na rokovanie vlády Slovenskej republiky.

Registre

Nový zákon o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci by mal zabezpečiť legislatívne prostredie pre zriadenie nového registra ako jedného zo základných registrov podľa Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy.

Novinkou, ktorá by mala byť schválená budúci rok je tiež zavedenie a zriadenie insolvenčného registra, pričom by sa tak malo stať novelou zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

Súdnictvo a štátna služba

Vláda by mala budúci rok prejednávať aj návrh nového zákona o zastupovaní Slovenskej republiky pred súdmi Európskej únie, ktorým mieni zabezpečiť nevyhnutné podmienky pre zastupovanie SR pred Súdnym dvorom EÚ.

Pracuje sa taktiež na novom zákone o štátnej službe. Cieľmi novej právnej úpravy sú zefektívnenie fungovania štátnej služby, zabezpečenie vyššej kvality, transparentnosti, a nezávislosti. Úplnou novinkou by mal byť nový zákon o justičnej štátnej službe, pričom vláda je toho názoru, že vzhľadom na špecifiká činností vykonávaných štátnymi zamestnancami na súdoch a zabezpečovanie úloh súvisiacich s výkonom súdnictve je nevyhnutné upraviť niektoré inštitúty štátnej služby samostatným zákonom.

Ministri by mali tiež prerokovať novelu zákona o súdoch, ktorá má riešiť požiadavky aplikačnej praxe v súvislosti s vybavovaním sťažností v rámci dohľadových právomoci Ministerstva spravodlivosti SR.

Zlacnenie exekúcií

Vláda si dala za cieľ novelou Exekučného poriadku oslobodiť služby exekútorov od platenia DPH s cieľom zlacniť exekúcie a upraviť niektoré procesné inštitúty v záujme zrýchlenia a zlepšenia vymožiteľnosti práva v exekúcii.

Boj proti cestným pirátom

Novela zákona o cestnej premávke má zaviesť zmeny v súvislosti s praktickými skúsenosťami pri výkone objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla a má tiež zohľadniť súdnu judikatúru. Vláda má prijať legislatívne opatrenia na razantnejšie zasahovanie proti cestným pirátom, najmä sprísnením postihu pri tých priestupkoch, ktoré sú častými príčinami dopravných nehôd. Za cieľ si dala tiež zvýšiť ochranu najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.

Odvádzanie DPH podnikateľmi až po zaplatení faktúry

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty má smerovať k zlepšovaniu podnikateľského prostredia v Slovenskej republike, a to zavedením možnosti odvádzať DPH podnikateľmi až po zaplatení faktúry. Vláda si dala už v apríli 2014 za cieľ vypracovať a predložiť na rokovanie vlády analýzu možnosti odvádzať DPH podnikateľmi až po zaplatení faktúry. Táto analýza už bola zverejnená a na portáli najprávo.sk sme o nej písali TU. Do budúceho roka si v súvislosti s touto úlohou naplánovala vláda novelu zákona o DPH.

V súvislosti s daňovými povinnosťami je potrebné spomenúť aj plánovanú novelu zákona o dani z príjmov, ktorá má za cieľ podporiť investovanie na kapitálovom trhu.

Znalci, prekladatelia a tlmočníci

Uvedené profesie by mali budúci rok dostať dva nové zákona. Prvým je nový zákon o znaleckej činnosti a druhým nový zákon o prekladateľskej a tlmočníckej činnosti. Deklarovaným cieľom je riešenie aktuálnych aplikačných problémov a precizovanie právnej úpravy v súlade s požiadavkami aplikačnej praxe.

Výkon verejnej moci a infozákon

Na jar budúceho roka by sa mala na rokovaní vlády objaviť novela zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, pričom predmetom novely má byť hlavne vyriešenie kompetenčného konfliktu medzi orgánmi príslušnými zastupovať Slovenskú republiku v konaniach o náhradu škody a prípadne ďalšie problémy aplikačnej praxe. 

Na programe by mala byť aj novela zákona o slobode informácií, pričom dôvodom jej predloženia má byť transpozícia Smernice EP a Rady o opakovanom použití informácií verejného sektora.

Lacnejší internet a úvery na bývanie

Vláda by sa mala budúci rok zaoberať aj transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady o opatreniach na zníženie nákladov na zavedenie vysokorýchlostných elektronických komunikačných sietí, a to formou novely zákona o elektronických komunikáciách.

V oblasti bývania by mal byť pripravený nový zákon o úveroch na bývanie, pričom dôvodom jeho prijatia je taktiež transpozícia európskej legislatívy o zmluvách o úvere pre spotrebiteľov týkajúcich sa nehnuteľností určených na bývanie.

Ďalšie zmeny

Medzi ďalšie zaujímavé legislatívne úlohy vlády patrí určite nový zákon o financovaní škôl a školských zariadení, ktorý má stanoviť komplexné pravidlá financovania v oblasti prenesených kompetencií a originálnych kompetencií. Pripravuje sa tiež nový zákon o investičnej pomoci, ktorý by mal „odrážať zmeny v trendoch a potrebách investičných aktivít investorov v kombináciami s potrebami Slovenskej republiky.“ Novelizovať sa bude tiež zákon o verejnom obstarávaní, a to z dôvodu potreby transpozície európskych smerníc.

Z dôvodu zmenených podmienok pri využívaní európskych investičných a štrukturálnych fondov v novom programovom období sa vypracuje budúci rok aj novela zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zmeny sa budú týkať aj zmenených tepelno-technických požiadaviek na stavby a zákon bude obsahovať aj úpravy a doplnenia, ktorých potreba vyplynula z aplikačnej praxe.

Návrh Plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2015 bol predmetom rozporového konania k hromadnej pripomienke uplatnenej občianskym združením VIA IURIS dňa 2.decembra 2014, za účasti zástupcov Úradu vlády SR, Ministerstva spravodlivosti SR a občianskeho združenia VIA IURIS. Predmetom rozporového konania bolo zahrnutie návrhu zákona o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov do predmetného plánu. Na tomto rozporovom konaní k dohode nedošlo.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5828

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: