Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

V katastri budú aj ceny nehnuteľností a nájomné práva

najpravo.sk • 4.10. 2012, 21:15

V rámci aktuálnych potrieb modernizácie katastra nehnuteľností pristúpil Úrad geodézie, kartografie a katastra k vypracovaniu nového katastrálneho zákona.

Hlavným cieľom predkladaného zákona je poskytnúť prehľadnejšiu úpravu práv a povinností na úseku katastra nehnuteľností, vytvoriť legislatívne podmienky na zlepšenie fungovania katastra nehnuteľností, zohľadňujúc pritom požiadavky aplikačnej praxe, uvádza predkladateľ. Nová právna úprava má reagovať na požiadavku zrýchlenia a skvalitnenia registrácie nehnuteľností, zjednodušenia a lepšieho prístupu k údajom evidovaným v katastri nehnuteľností.

Návrh katastrálneho zákona, okrem prepracovania niektorých ustanovení v súčasnosti platného katastrálneho zákona, najmä

  • precizuje definíciu základného pojmu „kataster nehnuteľností" ako verejného registra o vybraných nehnuteľnostiach (pozemkoch, budovách, podzemných stavbách, zrúcaninách, bytoch a nebytových priestorov), ktorý zahŕňa súpis a popis nehnuteľností, údaje o právach k nehnuteľnostiam, ako aj geometrické a polohové určenie pozemkov,
  • spresňuje definície niektorých pojmov katastra, ktoré vyplynuli z poznatkov aplikačnej praxe (napríklad pojmy budova, katastrálna mapa, mapa určeného operátu, list vlastníctva, zápis do katastra, iná oprávnená osoba),
  • v nadväznosti na úlohy a poslanie katastra nehnuteľností jednoznačne definuje „čo je predmetom katastra". V katastri sa budú evidovať len také nehnuteľnosti a práva k týmto nehnuteľnostiam, ktoré sú v katastrálnom zákone presne vymedzené. Vkladom do katastra nehnuteľností nadobudne vlastník vlastnícke právo iba k tým nehnuteľnostiam, ktoré sú predmetom katastra. Zároveň sa rozširuje kompetencia ÚGKK SR rozhodovať na centrálnej úrovni v pochybnostiach o predmete katastra, čím sa zabezpečí jednotná evidencia nehnuteľností v rámci celého územia Slovenskej republiky,
  • zavádza evidenciu tých zrúcanín, ktoré sú kultúrnou pamiatkou alebo technickou pamiatkou. Táto evidencia je dôležitá najmä z hľadiska ochrany zrúcanín, ich evidovaním sa umožní preukazovať vlastnícke právo k týmto zrúcaninám,
  • do obsahu katastra sa zavádza evidencia cien nehnuteľností, čím sa umožní získať prehľad o vývoji cien nehnuteľností,
  • rozširuje zápis práv k nehnuteľnostiam o nájomné práva ku všetkým nehnuteľnostiam, ktoré tvoria predmet katastra a trvajú najmenej 3 roky,
  • v prípade evidovania údajov o vlastníkoch a iných oprávnených osobách sa okrem mena, priezviska, dátumu narodenia, rodného čísla, miesta trvalého pobytu bude evidovať aj štátna príslušnosť, a to najmä pre štatistické účely a daňové účely. V prípade cudzích štátnych príslušníkov, ktorí nemajú pridelené rodné číslo, sa bude evidovať číslo cestovného dokladu,
  • definuje postavenie, pôsobnosť a štruktúru orgánov štátnej správy na úseku katastra nehnuteľností,
  • nastoľuje prehľadnejšiu úpravu jednotlivých druhov katastrálnych konaní, ktorá reflektuje aktuálne spoločenské požiadavky. Zavádza nové osobitné druhy katastrálneho konania – „Aktualizácia údajov katastra" a „Prešetrovanie údajov katastra". Výsledky prešetrovania údajov katastra môžu byť podnetom na začatie konania o oprave chyby. Aktualizácia údajov katastra sa použije v prípade, že údaje nie je možné zapísať v rámci konania o vklade, konania o zázname alebo v konaní o oprave chyby. Ide napríklad o zmenu priezviska, zmenu názvu právnickej osoby, zmenu trvalého pobytu. V rámci tohto katastrálneho konania nie je možné zapisovať údaje o právach k nehnuteľnostiam, nakoľko tieto je možné zapísať len v konaní o vklade alebo v konaní o zázname. Zároveň sa ustanovuje možnosť aktualizovať údaje katastra aj v rámci iných konaní, napr. v konaní o vklade možno zároveň zapísať aj zmenu priezviska bez toho, aby bolo potrebné začať konanie o aktualizácii údajov katastra,
  • vypustil ustanovenia upravujúce právne účinky vkladu. Súčasná právna úprava rozlišuje právne účinky vkladu všeobecne, právne účinky vkladu pri prevode majetku štátu na iné osoby podľa zákona č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov a právne účinky vkladu zo zmluvy o prevode bytu a nebytového priestoru do vlastníctva nájomcu. Vzhľadom na interpretačné nejasnosti ohľadom toho, či vkladom sa rozumie už rozhodnutie správy katastra alebo až zápis do katastra, katastrálny zákon jednoznačne ustanovuje, že vklad je úkon, ktorým na základe právoplatného rozhodnutia správy katastra vzniká, mení sa alebo zaniká právo k nehnuteľnosti až zápisom do katastra.
  • rozširuje pôvodné dôvody prerušenia a zastavenia konania o návrhu na vklad. V záujme jednotného postupu správ katastra je potrebné výslovne uviesť, že doručenie protestu prokurátora alebo žaloby podľa Občianskeho súdneho poriadku je dôvodom prerušenia konania o návrhu na vklad. Ako dôvod prerušenia konania sa zavádza prípad, ak účastník konania odstúpil od zmluvy pred vydaním rozhodnutia o návrhu na vklad. Konanie o vklade sa preruší aj v prípade, že konaniu predchádza skôr začaté konanie o vklade alebo konanie o zázname. Toto prerušenie konania nastáva priamo zo zákona a vyznačí sa úradným záznamom v spise.
  • sprísňuje kvalifikačné predpoklady na získanie osobitnej odbornej spôsobilosti rozhodovať o vklade,
  • precizuje ustanovenia konania o zázname. Konanie o zázname môže byť ukončené aj vydaním rozhodnutia o nevykonaní záznamu, ak doručená listina nie je listinou, ktorá má byť v katastri zapísaná alebo ak nebudú v určenej lehote odstránené nedostatky listiny. Správa katastra v tomto prípade vydá rozhodnutie, proti ktorému je možné podať odvolanie. O nevykonaní záznamu budú rozhodovať zamestnanci s osobitnou odbornou spôsobilosťou rozhodovať o nevykonaní záznamu.
  • zavádza možnosť urýchleného zápisu záznamom. Urýchlený zápis vykoná správa katastra v prípade, že žiadosť o urýchlený zápis je výslovne uvedená v návrhu na vykonanie záznamu, a zároveň navrhovateľ zaplatí správny poplatok za urýchlený zápis. Zároveň právna úprava umožňuje čiastočný zápis listiny doručenej na záznam, tzn., že ak budú podmienky na vykonanie záznamu splnené len v časti, a ak to bude účelné, a ak s tým budú súhlasiť osoby uvedené v listine, správa katastra vykoná záznam len v tejto časti, v ostatnej časti rozhodne o nevykonaní záznamu.
  • podrobnejšie upravuje konanie o poznámke. Zavádza sa nový druh informatívnej poznámky, a to v prípade, že správa katastra rozhodne o nevykonaní záznamu z dôvodu, že nebudú odstránené nedostatky listiny predloženej na záznam v určenej lehote. Poznámka sa vyznačí v liste vlastníctva na dobu 60 dní.
  • zavádza sa osobitná úprava pri skúmaní náležitostí osvedčenia vyhlásenia o vydržaní vydaného podľa § 63 Notárskeho poriadku a Občianskeho zákonníka. Spoločenská potreby si vyžiadala, aby správa katastra bola oprávnená posudzovať, či sú dodržané všetky podmienky spísanie notárskej zápisnice o vydržaní.
  • precizuje ustanovenia o konaní o oprave chyby a zavádzajú sa nové možnosti opravy chyby. Ide o skutočnosti, ktoré vznikli aplikačnou praxou a v doterajšej právnej úprave absentovali. Zároveň majú za cieľ zefektívniť činnosť správy katastra.
  • poskytovanie údajov z katastra na centrálnej úrovni v rámci celého územia Slovenskej republiky. Údaje bude poskytovať ÚGKK SR prostredníctvom správy katastra alebo prostredníctvom právnickej osoby zriadenej ÚGKK SR, alebo prostredníctvom osvedčujúcej osoby (integrované obslužné miesta). Elektronickou cestou bude možné poskytovať údaje z katastra použiteľné na právne úkony. Právna úprava naďalej umožňuje poskytovať bezodplatne informatívne údaje z katastra prostredníctvom katasterportálu.
  • zavádza nový výstup z katastra, a to súpis nehnuteľností, ktorý bude obsahovať zoznam všetkých nehnuteľností jedného vlastníka alebo správcu, alebo nájomcu z celého územia SR.

Navrhované ustanovenia katastrálneho zákona predstavujú základné kroky, ktoré riešia potreby modernizácie katastrálneho konania, evidencie nehnuteľností a práv viažucich sa k nim.

Z dôvodu novej právnej úpravy v katastrálnom zákone, týkajúcej sa nových výstupov z katastra nehnuteľností, zavedenia nových druhov katastrálnych konaní a umožnenia urýchleného zápisu do katastra, sa bude upravovať aj sadzobník správnych poplatkov.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2014. Návrh nového zákona je momentálne v štádiu medzirezortného pripomienkového konania. 

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2033

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: