Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Úroky z výživného zatiaľ odložené

najpravo.sk • 11.12. 2011, 18:24

Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál predložil do národnej rady návrh novely Zákona o rodine, ktorým sa malo stanoviť, že úroky z omeškania sú príslušenstvom výživného.

Ako bolo uvádzané v odôvodnení tohto poslaneckého návrhu, Zákon o rodine v § 110 upravuje subsidiárne uplatnenie Občianskeho zákonníka, ktorý v § 517 ods. 2 umožňuje veriteľovi od dlžníka v omeškaní požadovať úroky z omeškania, avšak vo vzťahu k plateniu výživného sa toto ustanovenie Občianskeho zákonníka v praxi neuplatňuje. Úroky z omeškania nie sú platené ani v prípade dobrovoľného oneskoreného zaplatenia výživného a ani súdy nepriznávajú dlžné výživné s úrokom, či poplatkom z omeškania. Novela Zákona o rodine mala explicitne ustanoviť, že poplatok za splatné výživné a úrok z omeškania sú príslušenstvom výživného. Účelom navrhovanej novely bolo odstrániť nelogickú situáciu, keď záväzky súvisiace s plnením vyživovacej povinnosti medzi príbuznými, predovšetkým vo vzťahu k maloletým deťom, sú z hľadiska reálneho nároku na úroky z omeškania, či poplatky z omeškania znevýhodnené voči iným záväzkovým vzťahom v rámci občianskeho práva.

Novela teda mala stanoviť, že ak povinný neplatí výživné v stanovenom termíne, je zároveň povinný zaplatiť úrok z omeškania. Účelom ustanovenia bolo teda motivovať povinného k riadnemu a včasnému plneniu vyživovacej povinnosti a v prípade jej oneskoreného plnenia poskytnúť primeranú kompenzáciu oprávnenému.

Na poslednej schôdzi národnej rady bol však tento poslanecký návrh (spolu s ďalšími približne šesťdesiatimi návrhmi) presunutý. Vzhľadom k tomu, že išlo o prvé čítanie o tejto novele Zákona o rodine, je jeho schválenie v tomto volebnom období už skôr nereálne.

Zdroj: www.nrsr.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1709

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: