Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Špekulatívne zlučovanie firiem je od dnes nezákonné

najpravo.sk • 8.11. 2017, 17:31

​Od dnes je účinná časť novely Obchodného zákonníka, ktorá sa zameriava na špekulatívne fúzie firiem. Tento spôsob zbavovania sa dlhov stavia mimo zákon. Služby firiem, ktoré ponúkajú „rýchlu a spoľahlivú likvidáciu všetkých druhov spoločností“, sú tak po dnešku na Slovensku nelegálne.

​Väčšina zmien z novely Obchodného zákonníka nadobudne účinnosť 1. januára 2018. Avšak časť týkajúca sa nekalých fúzií je účinná dňom publikovania novely v Zbierke zákonov SR, čo je práve dnes. Tento posun účinnosti presadili poslanci pozmeňujúcim návrhom v parlamente. Rýchlejšie tak zabránime špekulatívnemu zlučovaniu firiem, ktorým sa obchádzajú štandardné procesy likvidácie a konkurzov, čo je v konečnom dôsledku  na úkor veriteľov. Nakoniec sú to totiž práve veritelia týchto firiem, ktorí sa nedostanú k svojim peniazom. 

„Toto považujem za veľmi dôležitú zmenu v Obchodnom zákonníku a som rada, že aj poslanci si tému osvojili. Dokonca natoľko, že presadili, aby novela Obchodného zákonníka v časti, ktorá sa týka fúzií, bola účinná už dňom vyhlásenia v Zbierke a nečakali sme až do 1. januára 2018“, zhodnotila podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

V zmysle schváleného návrhu nebude možné zlúčenie, splynutie obchodných spoločností, ak by výsledkom fúzie mala byť spoločnosť, ktorá by bola v úpadku. Rovnako sa v novele zakazuje, aby „fúzovali“ spoločnosti, ktoré sú v konkurze, v likvidácii a o ktorých súd rozhodol, že budú zrušené. K tomu, či sú tieto podmienky splnené, teda či nástupnícka spoločnosť nebude v úpadku, sa musí vyjadriť audítor. Rovnako bude účinná aj trestnosť prevodu obchodných podielov na tzv. „biele kone“.

Ak bol však návrh zmluvy o splynutí, zlúčení alebo projektu rozdelenia spoločnosti schválený pred dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona a návrh na zápis splynutia, zlúčenia alebo rozdelenia spoločnosti do obchodného registra bol podaný najneskôr do 90 dní odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto zákona, v tomto prípade platí právna úprava účinná do včera (teda do 7.11.2017).

Po 1. januári 2018 nadobudnú účinnosť ďalšie zmeny z novely Obchodného zákonníka, z ktorých možno spomenúť opatrenia proti vymenovaniu tzv. „bielych koní“ do funkcie štatutára, vyššiu mieru zodpovednosti štatutárov, ale aj ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia na Slovensku.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1565

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: