Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela Obchodného zákonníka nebola po vete prezidenta schválená

najpravo.sk • 9.12. 2014, 19:28

Dňa 19. 11. 2014 sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali, že prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vrátil Národnej rade Slovenskej republiky zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Navrhol, aby Národná rada Slovenskej republiky pri opätovnom prerokovaní zákon neprijala ako celok.

Prezident uviedol, že zámer novely Obchodného zákonníka je krokom správnym smerom, ale v podobe, v akej je upravený v schválenom zákone, je čiastkový, nekomplexný a nedostatočný. Sprísnené pravidlá “zákazu vrátenia vkladov” sa týkali iba spoločnosti s ručením obmedzeným, poskytovali preto jednoduché možnosti na ich obchádzanie. V tomto zmysle boli teda v rozpore s cieľmi novely, negatívne zasahovali do rovnováhy práva obchodných spoločností s deformujúcim účinkom na podnikateľské prostredie.

Zavedenie nevymáhateľných povinností

Podľa prezidenta SR zákon zavádzal aj povinnosti, ktoré sú nevymáhateľné. Ako príklad uviedol povinnosť zvolať valné zhromaždenie v prípade takzvanej krízy spoločnosti. Keďže porušenie povinnosti nebolo sankcionované, účinkom úpravy malo byť, že u začínajúcich podnikateľov bude vyvolávať nesprávny dojem „beztrestnosti“ porušovania zákona. Podľa názoru prezidenta SR nebolo správne zaviesť do zákona povinnosť, o ktorej je zrejmé, že nebude riadne dodržiavaná.

„Začínajúce spoločnosti (vrátane start-upov) potrebujú dostatočnú mieru voľnosti, aby mohli byť atraktívne a napríklad mohli zamestnancom poskytnúť účasť na spoločnosti vo forme podielu. Nie je zrejmý dôvod, aby pristúpením šiesteho spoločníka zákon vyžadoval základné imanie 25-tisíc eur, ktoré zodpovedá základnému imaniu akciovej spoločnosti. Pre mnohé start-upy to bude znamenať, že právna forma spoločnosti s ručením obmedzeným nebude schodnou alternatívou na začatie podnikania.“ uviedol pri vrátení novely prezident.

Veto neprelomili

Dnes mala na programe Národná rada SR aj zákon z 21. októbra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktorý bol vrátený prezidentom Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie Národnou radou Slovenskej republiky. Pri hlasovaní o návrhu zákona ako o celku, kde sa štandardne očakávalo tzv. prelomenie prezidentovho veta, však parlament novelu neschválil, lebo získala len 75 hlasov prítomných poslancov.

Čo hovorí Ústava Slovenskej republiky?

V zmysle článku 84 ods. 3 ústavy na prijatie zákona vráteného prezidentom Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Keďže máme v parlamente 150 poslancov, nadpolovičná väčšina predstavuje počet 76 poslancov. Z tohto dôvodu nebola novela Obchodného zákonníka prijatá.

Ilustračné foto: nrsr.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2042

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: