Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálny systém policajtov a vojakov sa bude meniť

najpravo.sk • 13.12. 2012, 09:04

Vyplýva to z pripravovanej novely zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorej definitívnu podobu predstavil minister vnútra Robert Kaliňák spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom.

Novela reaguje na mimoriadny deficit osobitného účtu bezpečnostných zložiek. „Cieľom je nastaviť sociálny systém vojakov a policajtov tak, aby bol stabilný a garantoval istoty, ktoré robia službu v ozbrojených zboroch atraktívnou" povedal Robert Kaliňák. Podľa Martina Glváča je dôležité, aby povolanie vojaka a policajta bolo povolaním celoživotným.

Jedným z kľúčových riešení je zvýšenie odvodov poistného na sociálne zabezpečenie policajtov a vojakov. Policajti budú zo svojich platov odvádzať na osobitný účet namiesto súčasných 5 už 7 percent. Vyššie odvody sa budú týkať aj služobných úradov – zo súčasných 17 vzrastú na 20 percent.

Zmenia sa tiež podmienky nároku na výsluhový dôchodok z 15 na 25 odslúžených rokov. Prví vojaci a policajti, ktorých sa to bude týkať, musia mať odslúžených menej ako 5 rokov.

Pre novoprijatých policajtov sa bude predlžovať nárok na odchodné z 5 na 13 rokov. Taktiež sa znižuje maximálna výmera odchodného z 13,5 násobku na 9 násobok mesačného služobného platu.

Prijatím navrhovaných opatrení sa v najbližších 3 rokoch predpokladá úspora na výdavkoch rozpočtu verejnej správy v celkovej výške cca 200 miliónov eur, čo by ročne znamenalo cca 64 miliónov eur.

K pozitívnej bilancii na osobitnom účte prispel aj fakt, že v roku 2012 došlo k najnižšiemu odchodu policajtov za posledných 12 rokov. 

Zdroj: Polícia SR
Ilustračné foto: minv.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1703

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: