Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

„Protischránkový zákon“ môže pripraviť samotná verejnosť

najpravo.sk • 25.5. 2016, 19:01

​Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo predbežnú informáciu k pripravovanému návrhu zákona o registri konečných užívateľov výhod, teda k tzv. „protischránkovému zákonu“. Ide o prioritu presadzovanú podpredsedníčkou vlády a ministerkou spravodlivosti, Luciou Žitňanskou. Zároveň je to ďalší zo záväzkov z Programového vyhlásenia vlády, ktorý ministerstvo spravodlivosti posunulo do legislatívneho procesu.

​Cieľom novej právnej úpravy má byť prijatie účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Právna úprava má nadväzovať na existujúcu právnu úpravu pokiaľ ide o verejnú kontrolu registra konečných užívateľov výhod. Zároveň po prehodnotení účinnosti na definíciu konečného užívateľa výhod má rozšíriť okruh osôb na všetky subjekty, ktoré prijímajú plnenie od štátu a zvýšiť reálnu vymáhateľnosť zákona sankciami, ktoré budú citeľne odstrašujúce pre osoby, ktoré nepravdivé údaje uviedli, a odoberú hospodársky prospech tým, ktorí ho protizákonným konaním získali.

Prípravou nového protischránkového zákona ministerstvo reaguje na aktuálny stav. Platná úprava registra konečných užívateľov výhod totiž nerieši problematiku narábania s verejnými prostriedkami plošne, keďže upravuje len narábanie s verejnými prostriedkami len v rámci procesov verejného obstarávania, čo predstavuje približne 20% výdavkov z verejných rozpočtov. Zapisovanie konečných užívateľov výhod do registra na základe čestných vyhlásení nezaručuje zápis skutočných ekonomických vlastníkov a prijímateľov výhod. Sankčné mechanizmy platnej právnej úpravy sú taktiež nedostatočné.

​Predbežná informácia je novým inštitútom v rámci legislatívneho procesu. Vďaka nej sa môže  verejnosť, ako aj orgány verejnej správy zapojiť do procesu tvorby paragrafového znenia právneho predpisu ešte pred začatím pripomienkového konania, teda v čase, kedy sa tvorí ideový zámer novej úpravy, alebo dochádza k jeho rozpracovaniu.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov do 8. júna 2016.

Materiál aj s ďalšími informáciami je dostupný na portáli Slov-Lex TU.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1835

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: