Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Presunie sa obchodný register zo súdov?

najpravo.sk • 28.4. 2016, 20:02

Ako sme vás už informovali na stránkach portálu najprávo.sk vláda si s cieľom vytvoriť podmienky pre rozhodovanie sporov dala za úlohu prehodnotiť rozsah činností, ktoré dnes vykonávajú súdy, a ktoré nemajú povahu rozhodovania sporov, teda nepatria podľa Ústavy do obligatórnej pôsobnosti súdov, a to okrem iného aj presun pôsobnosti v oblasti vedenia Obchodného registra na iný subjekt poverený výkonom verejnej moci.

JUDr. Ján Havlát, člen Súdnej rady SR sa na poslednom rokovaní Súdnej rady SR spýtal ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej  na budúci osud obchodného registra, nakoľko podľa jeho názoru je v súčasnosti funkčný. Uviedol: „Z môjho pohľadu obchodný register konečne funguje na súdoch tak, ako má a chcel by som vedieť, aký je budúci osud obchodného registra. Ja vychádzam zo zásady never change the winning team, tak rád by som vedel, kam sa presunie obchodný register.“

Ministerka spravodlivosti reagovala, že zatiaľ nevie, či presunúť obchodný register zo súdov. Podotkla, že sme v 21. storočí a výpisy vydáva už takmer „hocikto“, otázka je, či zápisy pri čisto formálnom prieskume musí robiť súd, či by sa súd nemal koncentrovať len na sporné otázky, alebo na otázky výmazu obchodných spoločnosti z obchodného registra. Cieľom zmeny podľa ministerky nie je vytvoriť chaos, ale cieľom je pozrieť sa na to, že či sú činnosti, ktoré rovnako efektívne môže vykonávať aj niekto iný a tým uvoľniť kapacity okrem iného aj na to, aby sa očistil obchodný register od mŕtvych spoločností.

Zdroj: Súdna rada SR
Prepis citácie a ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1722

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: