Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poradenstvo pri exekúcii

najpravo.sk • 7.4. 2015, 21:31

Slovenská komora exekútorov (SKE) rozširuje bezplatnú poradňu pre občanov v exekúcii aj na web. Modelové situácie, v ktorých sa občania najčastejšie obracajú na komoru s prosbou o radu, začala zverejňovať na svojom webe v novej sekcii Poradňa.

 „Za vyše jeden a pol roka pôsobenia pomohla naša bezplatná poradňa už vyše tisíc občanom v exekúcii, ktorí sa na ňu obrátili osobne alebo prostredníctvom elektronickej pošty. Vzhľadom na to, že mnohé z problémov sa opakujú, rozhodli sme sa modelové situácie a ich riešenie priblížiť ľuďom aj prostredníctvom našej webovej stránky,“ povedala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Exekútori sa stále stretávajú s nízkym právnym povedomím občanov, ktorí sa ocitli v exekúcii. „Neustále sa presviedčame, že mnohí dlžníci by mohli svojim problémom predísť, keby mali dostatok informácií. Aj preto sme sa rozhodli využiť nazbierané skúsenosti a novou formou ich priblížiť občanom,“ dodala Kolesárová.

Bezplatnú poradňu spustila SKE vlani v auguste v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom. Jeho hlavnými piliermi sú spravodlivosť, transparentnosť a ústretovosť. Na novej webovej stránke www.ske.sk nájdu občania okrem noviniek v kategórii Poradňa aj dlhodobé rady v sekcii Nebuďte naším klientom – ako sa nedostať do exekúcie, ako v jej prípade postupovať i ako prostredníctvom exekútora vymôcť svoje dlhy.

K dnešnému dňu sú v sekcii Poradňa uverejnené odpovede SKE na tieto otázky:

  • Vyhnem sa exekúcii, ak zruším živnosť?
  • Exekútor mi zablokoval účet v banke, kde mám peniaze. Ako mám zaplatiť?
  • Môj syn má dlhy. Môžem prísť o dom?
  • Môžu ma exekuovať, ak vyhlásim osobný bankrot?
  • Ako si môžem overiť, či ma nekontaktoval falošný exekútor?
  • O pohľadávke za odvoz odpadu som sa dozvedel až z listu exekútorky, je to v poriadku?
  • Za cestu “načierno” v MHD som po ôsmich rokoch v exekúcii, nie je to premlčané?

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1736

Nový príspevok

premlčanie,zrušenie exekucie

, Dobry den,chcem sa spytať ohladom exekucie.V r.2002 som mal exekuciu zo Všeob,zdr.pois.kedže nechodili peniaze tam kde mali,tak som prestal platit.Vroku 2012,mi prišiel list,že pohladavka bola postupena od exekutora na spoločnost Slovenska konsolidačna a.s.Teraz 30.3.2015 mi prišiel list zo soc.poistovne,kde mi exekutorsky urad Martin vydal 25.02.2015 prikaz na začatie exkucie zražkami z dochodku.Nemam taky dochodok,aby mi mohli strhnuť,soc.pois.to zamietla.V 2002 roku bol zakon o vzp,že ked sa exkucia nevymože do 5rokov,neviem to presne,tak sa exekucia ruši.Zo socialnej poist.kde som mal tiež dlh a exekutora,po 10tich rokoch prišiel papier,že z dovodu uplynutia času exekuciu nie je možne vykonat,čiže sa ruši.Chcel by som vediet,či aj hore uvedena exek.nie je premlčana,alebo nemala byt zrušena,tento exek.mi nedal vediet že to asi prešlo zo Slovens.konsolidačnej zase na začatie exekucie,za skoru odpoved Vam pekne dakujem.

peter | 08.04.2015 11:23
PoUtStŠtPiSoNe
: