Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Policajti budú šoférov testovať na drogy

najpravo.sk • 9.12. 2011, 10:19

Ministerstvo vnútra pripravilo ďalšie opatrenie na zvýšenie bezpečnosti na cestách. Vyhlásilo verejné obstarávanie na nákup prístrojov na testovanie užitia drog. Policajti tak budú môcť odhaliť tých, ktorí šoférujú pod vplyvom nebezpečných látok.

Minister vnútra Daniel Lipšic: „Ochrana života a zdravia občanov je pre nás prioritou, preto robíme všetko pre to, aby na cestách neboli tí, ktorí ohrozujú ostatných".

Výsledkom verejného obstarávania bude rámcová zmluva. V priebehu štyroch rokov ministerstvo mieni nakúpiť približne 130 tisíc kusov jednorázových testov a približne 200 kusov vyhodnocovacích mobilných zariadení. Ich súčasťou je aj tlačiareň a prepravný kufor. Predpokladaná hodnota zákazky je 3,27 milióna € bez DPH. Prístroje budú schopné vykonať rýchly test na zistenie prítomnosti drog napríklad v slinách alebo pote podozrivej osoby.

Pri verejnom obstarávaní sa použije elektronická aukcia. Ministerstvo vnútra tak chce dosiahnuť čo najnižšiu cenu. Kritériami na výber úspešného uchádzača bude okrem ceny aj citlivosť prístroja.

Ministerstvo vnútra bojuje proti nezodpovedným vodičom aj inými opatreniami. Od novembra tohto roka je účinná novela zákona o cestnej premávke. Vďaka nej môžu policajti prísnejšie trestať tých, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu alebo drog. V prípade opakovaných jázd pod vplyvom omamnej látky polícia odoberá vodičský preukaz. Dopravným policajtom ministerstvo nakupuje aj nové autá, aby tak efektívnejšie mohli bojovať proti cestným pirátom. 

Zdroj a foto: www.minv.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1402

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: