Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Odvolanie predsedu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR

najpravo.sk • 16.9. 2015, 20:32

Dňa 14. 09. 2015 sa konalo zasadanie trestnoprávneho kolégia (TPK) Najvyššieho súdu SR. Zasadnutie bolo zvolané na návrh predsedníčky Najvyššieho súdu SR JUDr. Daniely Švecovej. Jediným bodom programu bol návrh predsedníčky NS na odvolanie predsedu trestnoprávneho kolégia JUDr. Štefana Harabina z funkcie. 

Rokovanie kolégia bolo neverejné a hlasovanie členov o odvolaní predsedu TPK bolo tajné.

Na zasadnutí kolégia bolo striktne odmietnuté akékoľvek zasahovanie zvonku, vrátane zásahov z politického prostredia, rovnako ako aj skutočnosť, že konanie predsedníčky súvisí s právnymi názormi doterajšieho predsedu TPK.

Zasadnutia kolégia sa zúčastnili všetci pätnásti členovia kolégia, na základe čoho bolo konštatované, že kolégium bolo uznášaniaschopné. Nakoľko sa pre účely hlasovania o odvolaní predsedu kolégia považuje jeho predseda za neprítomného, oprávnenie prevziať si hlasovacie lístky mali štrnásti členovia TPK. Hlasovacie lístky si prevzalo všetkých štrnásť zostávajúcich členov TPK a volebnej komisii bolo odovzdaných 14 štrnásť platných hlasovacích lístkov. Za odvolanie predsedu TPK hlasovali deviati členovia TPK, piati členovia kolégia za odvolanie predsedu kolégia nehlasovali.

Na zasadnutí Trestnoprávneho kolégia NS SR bolo konštatované, že JUDr. Štefan Harabin bolo odvolaný z postu predsedu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Účinky odvolania z funkcie nastali momentom odvolania.

Predsedníčka súdu do troch dní od konania predmetného zasadnutia doručí doterajšiemu predsedovi TPK potvrdenie o odvolaní z funkcie predsedu trestnoprávneho kolégia NS SR.

Vedenie Trestnoprávneho kolégia NS SR dočasne prevzal JUDr. Libor Duľa, súčasný zástupca predsedu TPK.

Zdroj: Tlačová správa NS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1951

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: