Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

EISi kritizuje nový autorský zákon. Pripravili vzorové podanie na Ústavný súd SR

najpravo.sk • 16.9. 2015, 20:32

EISi pripravilo vzorové podanie na ústavný súd, ktorým by chcelo zlepšiť súčasné postavenie umelcov a vedcov. Podanie obsahuje „balíček“ troch problémov, na ktoré chce EISi upozorniť a ktoré svojou intenzitou zasahujú do ústavne garantovaných práv umelcov a vedcov.

 „Umelci a vedci ako predstavitelia slobodných povolaní si zaslúžia plnohodnotné zaobchádzanie v spoločnosti a garanciu ich základných práv – ako sú právo vlastniť majetok a slobodne s ním disponovať alebo právo slobodne podnikať a vykonávať inú zárobkovú činnosť – tak, ako každý iný“, vysvetľuje Matej Gera, vykonný riaditeľ EISi. „Štát by nemal umelcom a vedcom klásť prekážky v podobe vyššieho odvodového zaťaženia, obmedzovania dispozície s ich právami k duševným výtvorom alebo sťažovania vstupu na trh. Slovenskí umelci a vedci sú hodní lepších podmienky pre svoju činnosť a tvorbu a naším vzorovým podaním by sme chceli prispieť k naplneniu tohto cieľa“.

Podanie v prvom rade poukazuje na nesúlad s ústavne garantovanými právami v prípade Zákona o umeleckých fondoch č. 13/1993 Z.z. Ten v § 5 ustanovuje povinnosť pre príjemcov autorských odmien a odmien výkonných umelcov odviesť z týchto príjmov čiastku 2% (rovnaká povinnosť sa dotýka ich dedičov, a to vo výške 5%). Táto povinnosť bola už niekoľko krát kritizovaná zo strany umeleckej obce, vznikla proti nej petícia či dokonca sa o zmenu zákona neúspešne pokúsili poslanci. Podľa EISi povinnosť odvádzať 2-5% nie je v súlade s ústavne garantovaným právom vlastniť majetok a diskriminuje umelcov a vedcov na úkor celej spoločnosti. Z takto odvádzanej povinnosti totiž umelci a vedci nemajú žiadne osobitné výsady ani práva – účelom fondov by mala byť podpora kultúry. Je preto nepochopiteľné, prečo by sa mala kultúra podporovať takouto formou, a to iba z vreciek umelcov a vedcov.

Ostatné dve časti podania sa dotýkajú nového autorského zákona, ktorý má nadobudnúť účinnosť 1.1.2016. Podľa EISi nie sú niektoré ustanovenia autorského zákona súladné s ústavne garantovanými právami autorov a iných nositeľov práv. Nový autorský zákon sťaží dispozíciu s ich právami, keďže umožňuje organizáciám kolektívnej správy udeliť súhlas na použitie diel významných spôsobom (napr. na internete), a to aj bez toho, aby autor bol členom organizácie alebo dokonca bez toho, aby s tým súhlasil alebo o tom vedel. Takisto nový autorský zákon stanovuje neprimerané podmienky pre vznik nových organizácií kolektívnej správy, čím zasahuje do práva autorov slobodne podnikať a je v rozpore s ústavne zakotveným záujmom na podpore a ochrane hospodárskej súťaže v Slovenskej republike.

EISi poskytuje toto vzorové podanie každému, kto má záujem predložiť ho osobám, ktoré majú podľa zákona právo podať návrh na Ústavný súd SR.


EISi je mimovládna organizácia, ktorá sa zaoberá prienikom technológií, práva a informačnej spoločnosti. EISi slúži ako neuniverzitné centrum pre výskum internetového práva a práva duševného vlastníctva a popri tom aktívne bojuje za ochranu práv a slobôd internetových užívateľov, spotrebiteľov a poskytovateľov služieb.

 

Zdroj: EISi
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2472

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: