Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Od 8. mája 2013 sa znížili zákonné sadzby úrokov z omeškania

najpravo.sk • 23.5. 2013, 12:38

Článok bol aktualizovaný 23. 5. 2013.

Od 11. júla 2012 bola stanovená výška základnej úrokovej sadzby na úrovni 0,75 %. Od 8. mája 2013 dochádza k jej zníženiu na úroveň 0,5 %. Táto sadzba má okrem iného relevanciu na určenie zákonnej výšky úrokov z omeškania.

Ako sa zmení výška úrokov z omeškania v nepodnikateľských vzťahoch?

Výška úrokov z omeškania v občianskoprávnych vzťahoch (teda nepodnikateľských vzťahoch) je o päť percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.

Z uvedeného vyplýva, že ak k omeškaniu so zaplatením dlžnej sumy dôjde po 8. máji 2013, môžete od dlžníka žiadať úrok z omeškania vo výške 5,5 % ročne z dlžnej sumy.

Ak k omeškaniu dlžníka so zaplatením dlžnej sumy došlo v čase od 1. februára 2013 do 7. mája 2013 bola najvyššia prípustná výška úrokov z omeškania v občianskoprávnych veciach stanovená na 5,75%.

Pripomíname, že od 1. februára 2013 došlo k legislatívnej zmene ustanovenia § 3 nariadenia vlády č. 87/1995 Z. z., ktorou sa znížil počet percentuálnych bodov na stanovenie zákonnej výšky úrokov z omeškania z 8 na 5. Teda ak k omeškaniu dlžníka došlo od 11. 7. 2012 do 31. 1. 2013, veriteľ mohol od dlžníka požadovať zaplatenie úrokov z omeškania vo výške 8,75% z dlžnej sumy ročne. Ak však záväzkový vzťah vznikol pred 1. februárom 2013, výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov účinných k 31. januáru 2013 aj za dobu omeškania po 31. januári 2013! 

Resumé:

  • Vznik omeškania dlžníka od 11. 7. 2012 do 31. 1. 2013 = možnosť žiadať úrok z omeškania vo výške 8,75% ročne z dlžnej sumy.
  • Vznik omeškania dlžníka od 1. 2. 2013 do 7. 5. 2013 = možnosť žiadať úrok z omeškania vo výške 5,75% ročne z dlžnej sumy. Pozor, ak záväzkový vzťah vznikol pred 1. februárom 2013, výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov účinných k 31. januáru 2013 aj za dobu omeškania po 31. januári 2013! 
  • Vznik omeškania dlžníka od 8. 5. 2013 = možnosť žiadať úrok z omeškania vo výške 5,5% ročne z dlžnej sumy.

Podnikateľskej sféry sa zmena taktiež dotýka

Ak je dlžník v omeškaní so splnením peňažného záväzku alebo jeho časti, vzniká veriteľovi, ktorý si splnil svoje zákonné a zmluvné povinnosti, právo požadovať z nezaplatenej sumy úroky z omeškania vo výške dohodnutej v zmluve, a to bez potreby osobitného upozornenia. Ak však výška úrokov z omeškania nebola dohodnutá, dlžník je povinný platiť úroky z omeškania v sadzbe, ktorú ustanoví vláda Slovenskej republiky nariadením.

Vláda nariadením od 1. februára 2013 stanovila, že sadzba úrokov z omeškania sa rovná základnej úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky platnej k prvému dňu omeškania s plnením peňažného záväzku (teda deň po dni splatnosti faktúry) zvýšenej o deväť percentuálnych bodov, pričom takto určená sadzba úrokov z omeškania platí počas celej doby omeškania s plnením peňažného záväzku. Tieto úroky z omeškania nazývame tiež fixné úroky z omeškania, a to z dôvodu, že ak je v deň vzniku omeškania stanovená určitá výška, táto sa už následne počas doby omeškania nemôže zmeniť, ani v prípade zmien sadzieb ECB.

Keďže aj zákonná výška úrokov z omeškania je závislá od sadzieb ECB, dochádza k zmene v oblasti úrokov z omeškania aj v obchodných záväzkových vzťahoch.

Z uvedeného vyplýva, že ak k omeškaniu obchodného partnera so zaplatením faktúry dôjde po 8. máji 2013 a medzi obchodnými partnermi nebola dojednaná iná sadzba úrokov z omeškania, môže veriteľ od dlžníka žiadať (fakturovať) automaticky, teda aj bez osobitnej výzvy úrok z omeškania vo výške 9,5 % ročne z dlžnej sumy.

Ak k omeškaniu dlžníka so zaplatením dlžnej sumy došlo v čase od 1. februára 2013 do 7. mája 2013 bola najvyššia prípustná výška úrokov z omeškania v obchodných záväzkových vzťahoch stanovená na 9,75%. Do 1. februára 2013 bola výška zákonných sadzieb úrokov z omeškania jednotná aj pre oblasť občianskych vzťahov aj obchodných záväzkových vzťahov, a to 8,75 % ročne z dlžnej sumy. Pozor, ak záväzkový vzťah vznikol pred 1. februárom 2013, výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov občianskeho práva účinných k 31. januáru 2013 aj za dobu omeškania po 31. januári 2013. 

Resumé

  • Vznik omeškania dlžníka od 11. 7. 2012 do 31. 1. 2013 = možnosť žiadať úrok z omeškania vo výške 8,75% ročne z dlžnej sumy.
  • Vznik omeškania dlžníka od 1. 2. 2013 do 7. 5. 2013 = možnosť žiadať úrok z omeškania vo výške 9,75% ročne z dlžnej sumy. Pozor, ak záväzkový vzťah vznikol pred 1. februárom 2013, výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov občianskeho práva účinných k 31. januáru 2013 aj za dobu omeškania po 31. januári 2013. 
  • Vznik omeškania dlžníka od 8. 5. 2013 = možnosť žiadať úrok z omeškania vo výške 9,5% ročne z dlžnej sumy.

Variabilné úroky z omeškania

V obchodných záväzkových vzťahoch môže veriteľ namiesto vyššie popísaných fixných úrokov z omeškania požadovať úroky z omeškania v sadzbe, ktorá sa rovná základnej úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky platnej k prvému dňu príslušného kalendárneho polroka omeškania zvýšenej o osem percentuálnych bodov, pričom takto určená sadzba úrokov z omeškania sa použije počas celého tohto kalendárneho polroka omeškania. Túto sadzbu nazývame variabilná sadzba úrokov z omeškania. Ak veriteľ požaduje úroky z omeškania v tejto sadzbe, použije sa tento spôsob určenia úrokov z omeškania počas celej doby omeškania.

Variabilné úroky z omeškania prinášajú pre veriteľa väčšie riziko, lebo počas omeškania dlžníka môže dôjsť aj k zníženiu základnej úrokovej sadzby ECB, tak ako sa to stalo aj teraz. Uplatnenie fixných úrokov z omeškania je teda istejšie a pre podnikateľa pohodlnejšie.

Vypočítajte si úroky z omeškania

Pre výpočet konkrétnej sumy úrokov z omeškania môžu podnikatelia či súdy využívať kalkulačku na výpočet úrokov z omeškania na hlavnej stránke portálu najprávo.sk, ktorá bola otestovaná viacerými odborníkmi z oblasti práva a ekonómie a denne ju v praxi využívajú stovky podnikateľov, sudcov a exekútorov.

Ako používať našu kalkulačku na výpočet úrokov z omeškania? Do okienta suma vpíšte výšku dlžnej sumy, v okienku „Percent" prepíšte prednastavenú sumu na vami požadovanú percentuálnu sadzbu, vyberte v dátumovníku „Od" dátum vzniku omeškania (deň po dni splatnosti faktúry), pričom postupujte tak, že najprv vyberiete rok, potom mesiac a následne deň. V dátumovníku „Do" je vždy nastavený dnešný deň, takže ak vytvárate penalizačnú faktúru k dnešnému dňu, nemusíte v tomto okienku nič meniť, ak chcete obdobie, za ktoré potrebujete vypočítať výšku úrokov z omeškania ohraničiť iným dňom, vyberte iný deň v poradí rok, mesiac, deň. Následne zvoľte, či ide o sadzbu ročnú, mesačnú, týždennú alebo dennú (najčastejšie je to ročná sadzba, ktorá je už prednastavená) a kliknite na „Vypočítať".

Vývoj úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky

Ak máte záujem oboznámiť sa s vývojom úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky od 1. 1. 2009 až po súčasnosť, kliknite SEM.

Zdroj: www.nbs.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4002

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: