Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Od 1. februára je účinné elektronizované upomínacie konanie aj protischránkový zákon

najpravo.sk • 5.2. 2017, 18:19

​Od dnes, teda od 1. 2. 2017 môže ktokoľvek jednoducho sledovať a kontrolovať, s kým štát robí biznis a kto skutočne z tohto biznisu profituje. Ďalšou novinkou, ktorá sa dnes dostáva do života, je plnohodnotná elektronická alternatíva k existujúcemu režimu platobného rozkazu. Riešenie má zlepšiť a zrýchliť vymožiteľnosť pohľadávok.

Zákon o upomínacom konaní

Právna úprava zavádza do praxe plnohodnotnú elektronickú alternatívu k existujúcemu režimu platobného rozkazu. Cieľom je zrýchliť a zefektívniť proces vymoženia pohľadávok, a teda v konečnom dôsledku aj výrazne skrátiť lehotu, v ktorej sa veriteľ dostane po svoje peniaze. K zrýchleniu celého procesu má prispieť aj sústredenie agendy elektronických platobných rozkazov pod jeden súd, ktorým je Okresný súd v Banskej Bystrici.

Zákon upravuje elektronizáciu celého procesu podávania návrhov na vydanie platobných rozkazov formou štandardizovaných elektronických formulárov, ktoré sú zverejnené na webovom sídle Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.

Formuláre prevedú žalobcu a žalovaného celým konaním. Majú štruktúrovanú podobu, ktorá umožňuje ich automatické spracovanie informačným systémom na súde, čo môže výrazne urýchliť konanie. Podania v upomínacom konaní  v prípade, že podanie realizuje žalobca, musia byť v zmysle zákona č. 307/2016 Z. z. o upomínacom konaní a o doplnení niektorých zákonov,  podpísané kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Súdne poplatky v upomínacom konaní

Tí, čo využijú tento spôsob konania, majú znížený súdny poplatok o polovicu oproti súčasnému stavu, zákon ustanovuje, že súdny poplatok splatný podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní je 50% z percentnej sadzby ustanovenej v sadzobníku. Súdny poplatok splatný podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní možno platiť len poštovým poukazom alebo prevodom z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky. Na účely platenia súdneho poplatku splatného podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní sa poplatníkovi zúčtovacie údaje oznamujú automatizovaným spôsobom. Súd na zaplatenie súdneho poplatku v upomínacom konaní poplatníka nevyzýva. Ak poplatková povinnosť z návrhu na vydanie platobného rozkazu v upomínacom konaní nie je splnená celkom do 15 dní od podania návrhu, na návrh sa neprihliada, o čom súd poplatníka upovedomí.

V upomínacom konaní sa neplatí ani poplatok za spracovanie hromadného podania (položka 20b sadzobníka) a ani súdny poplatok za vyhotovenie rovnopisov podaní urobených elektronickými prostriedkami (položka 20a sadzobníka).

Čo v prípade nedoručenia platobného rozkazu

Ak platobný rozkaz nebolo možné žalovanému doručiť do vlastných rúk, súd o tom žalobcu upovedomí a vyzve ho, aby v lehote 15 dní navrhol pokračovanie v konaní na súde príslušnom na prejednanie veci podľa Civilného sporového poriadku. Márnym uplynutím lehoty na podanie návrhu na pokračovanie v konaní sa platobný rozkaz zrušuje a konanie sa zastavuje. V takom prípade platí, že žiadna zo strán nemá právo na náhradu trov konania a o náhrade trov sa nerozhoduje. Ak žalobca v lehote podá návrh na pokračovanie v konaní, platobný rozkaz sa zrušuje, súd postúpi vec do piatich pracovných dní súdu príslušnému na jej prejednanie podľa Civilného sporového poriadku a žalobcu o tom upovedomí.

Podať návrh na vydanie platobného rozkazu je možné TU.

Znenie zákona o upomínacom konaní nájdete TU.

Dôvodovú správu k zákonu o upomínacom konaní nájdete TU.

​Zákon o registri partnerov verejného sektora

Zákon o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) zavádza register partnerov verejného sektora. Do tohto registra sa musí zapísať každá firma, ktorá sa uchádza o verejné zdroje v istom finančnom limite. Firmy musia zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod. Registrovým súdom s pôsobnosťou pre celé Slovensko je pre tieto účely Okresný súd v Žiline. 

Úprava sa týka všetkých foriem nakladania s verejnými peniazmi, teda okrem verejného obstarávania aj predaja majetku, prijímania peňazí z eurofondov, uplatňovania pohľadávok voči štátu, používania peňazí zo zdravotného poistenia. Povinnosť registrovať sa nemajú len tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze  priamo zo štátneho, či obecného rozpočtu, ale aj tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze zo štátnych fondov, alebo zo štátnych či obecných akciových spoločností, dokonca aj dcér a vnučiek firiem, ktoré sú vlastnené štátom alebo obcami.

Za pravdivosť údajov zapísaných v registri spoluzodpovedá oprávnená osoba. Ide o osobu, ktorá podáva návrh na zápis partnera verejného sektora do registra (advokáti, audítori, banky, notári). Oprávnená osoba zároveň aj ručí za zaplatenie prípadnej sankcie.

Samotný register, informácie o ňom ako aj najčastejšie kladené otázky nájdete TU.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1317

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: