Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Neplatiči výživného budú platiť aj úroky z omeškania

najpravo.sk • 19.3. 2013, 06:19

Aktuálna právna úprava nerieši náklady a problémy, ktoré vznikajú vyživovaným osobám so zameškaným alebo s nezaplateným výživným. Pritom len v roku 2011 bolo len za tento trestný čin súdených cca 4500 ľudí a odsúdených v SR ich bolo približne 3700 ľudí.

Na programe prebiehajúcej schôdze Národnej rady SR je aj novela Zákona o rodine, pod ktorou sú podpísaní poslanci Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Anna Vitteková. Hlavným cieľom novely je uzákoniť úroky z omeškania zo zameškaného výživného. Návrh novely sa nachádza momentálne v prvom čítaní a poslanci navrhujú jeho účinnosť od 1. júna 2013.

Novela by mala zaviesť úpravu, podľa ktorej ak ide o omeškanie s plnením výživného, má oprávnený právo požadovať popri plnení aj úroky z omeškania. Pri plnení výživného sa plnenie započíta najprv na istinu a potom na úroky z omeškania. Výška úrokov z omeškania by sa mala určovať podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka, čiže tak, ako v občianskoprávnych vzťahoch so stanovením najvyššej prípustnej výšky určenej nariadením vlády.

Na účely úrokov z omeškania bude povinný v omeškaní, ak nesplní výživné v lehote jedného mesiaca odo dňa splatnosti, ak tento zákon neustanovuje inak.

„Ako predkladatelia sme tohto návrhu zákona názoru, že i v súčasnosti by osoby s vyživovacou povinnosťou mali mať povinnosť zaplatiť vyživovaným osobám spolu so zameškaným výživným i úrok z omeškania, a to vo výške určenej podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka počítajúc odo dňa uplynutia jedného mesiaca odo dňa riadnej splatnosti výživného. Zakotvením jednomesačnej lehoty, až po ktorej uplynutí sa povinná osoba dostane do omeškania s výživným, reflektujeme a pamätáme i na mnohokrát časté meškanie výplat pracujúcich povinných osôb. Sme toho názoru, že takýto úrok zo zameškaného výživného alebo jeho časti, by mal byť súčasťou pohľadávky, ktorú by potom spolu i s výživným mohli vymáhať od povinných osôb priamo exekútori." uviedli poslanci.

Úroky z omeškania zo spätne priznaného výživného by bolo možné požadovať, len ak je povinný v omeškaní s plnením výživného spätne priznaného rozhodnutím súdu.

Konaní o uplatnení práva na zaplatenie úrokov z omeškania s plnením výživného bude oslobodené od súdnych poplatkov.

„Chceme docieliť to, aby sa v SR výživné platilo vždy riadne a načas a aby tisícky vyživovaných osôb alebo na výživné oprávnených osôb, napríklad matky detí, neboli cez hrozbu neskorého platenia výživného v znevýhodnenom postavení voči povinným osobám a aby si nemuseli požičiavať peniaze, kým čakajú na zaplatenie zameškaného výživného. Chceme teda primárne docieliť lepšiu disciplínu platenia výživného načas a v stanovenej výške. V súčasnosti v SR existujúce inštitúty v Trestnom zákone alebo v Exekučnom poriadku síce z väčšej časti postačujú na docielenie zaplatenia výživného, no vôbec nepostačujú na to, aby to výživné bolo platené načas, v celku a v stanovenej výške. A to platí napríklad i pri možnosti vymáhania zaplatenia výživného cez exekútora napríklad zobratím vodičského oprávnenia, alebo stŕhaním z účtu povinnej osoby." dodali predkladatelia novely.

V predchádzajúcom volebnom období sa o uzákonenie obdobnej zmeny snažil poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál. Z dôvodu predčasných volieb však už k jeho prerokovaniu nemohlo dôjsť.

Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2183

Nový príspevok

Andrej

Andrej nemáš pravdu v tom, že štát musí tolerovať matke, ak porušuje rozhodnutie o stretávaní detí s otcom. Nerešpektovanie rozsudku dokonca môže byť podľa zákona o rodine dôvodom pre zverenie dieťaťa do starostlivosti otcovi (kukni § 25 ods. 4). Okrem toho súd môže pozastaviť poberanie niektorých dávok takejto rebelantke. Toto sú vcelku silné zbrane, treba trvať na ich použití.

maroni | 17.03.2013 16:54
prečo by mali byť bičom na slušných?

Andrej, nerozumiem, prečo by mali byť bičom na slušných rodičov? Veď slušný rodič si platí výživné včas a s nejakými úrokmi sa teda ani nestretne.

Peter | 15.03.2013 06:32
Úroky prehlbujú diskrimáciu a neriešia problémy

Úroky neriešia problém, sú len bičom na slušných rodičov (čiže takmer výhradne otcov, lebo vyše 90% detí súdy zverujú matkám bez ohľadu na to či otec má o deti záujem alebo nie). Už v súčasnosti sú postihy pre neplatiacich rodičov také prísne, že neplatia len ridičia v núdzi, alebo asociáli, ktorým následky nevadia a nebudú vadiť ani keď sa zavedú úroky. naopak, rodičov v núdzi budú ešte viac ruinovať. Nejde tu o záujmy detí, pretože súdy takmer nikdy neskúmajú finančnú situáciu matky, ale len otca. Štát sa úplne zbavuje zodpovednosti a otec musí platiť alimenty aj keď naozaj nemá prácu a nemá z čoho žiť, hoci zatiaľ môže matka slušne existovať z iných príjmov. Okrem toho sa otec takmer nikdy nedostane k deťom, ak to matka nechce. Ak sa o to aj otec súdi, okrem toho že ho to stojí kopu ďalších peňazí, matke štát roky toleruje, že porušuje nariadenia súdu o stretávaní detí s otcom. Jej nehrozia žiadne úroky, náhradné termíny, ani žiadny iný postih. Úroky z alimentov teda len prehlbujú veľkú diskrimináciu mužov, otcov a neriešia skutočné problémy.

Andrej | 14.03.2013 21:46
PoUtStŠtPiSoNe
: