Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na grilovačku pri lesíku zabudnite

Admin 3 • 24.8. 2011, 10:26

Včera odznela skoro vo všetkých médiách správa o zákaze zakladať a udržiavať otvorené ohne v lesoch. Každého právnika však hneď napadlo, že aká to je novinka, keďže v lesoch je vždy zakázané zakladať a udržiavať otvorené ohne.

O čo vlastne ide?

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva odvčera zakázalo pri využívaní lesov verejnosťou na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme (t. j. 50 metrov od hranice lesa) zakladať a udržiavať otvorené ohne, pričom tento zákaz nadobudol účinnosť dňom zverejnenia, t. j. 23. 08. 2011 a platí až do odvolania.

Rozhodnutie bolo odôvodnené tým, že z dôvodu vysokých teplôt spojených s nedostatkom zrážok dochádza k zvýšenému riziku vzniku požiarov na lesných pozemkoch, ktoré môžu spôsobiť veľké materiálne, ako aj environmentálne škody.

Na čo sa zákaz vzťahuje

Ako sme už spomínali, zákon o lesoch aj bez osobitného rozhodnutia ministerstva zakazuje vždy, teda celoročne, zakladať alebo udržiavať otvorené ohne na nich alebo v ich ochrannom pásme mimo vyznačených miest. Vo vyznačených miestach, napríklad vybudovaných ohniskách, ktoré sú uspôsobené na otvorený oheň, sa tento zákaz nevzťahuje.

Vyššie uvedené rozhodnutie ministerstva však zakazuje zakladať ohne aj na týchto vyznačených resp. vyhradených miestach, ktoré sú zvyčajne určené na oddych a relaxáciu verejnosti, na opekanie či varenie a podobne. Keďže takéto miesta sú častokrát nielen v lesoch, ale aj v blízkosti lesov, a teda v ochrannom pásme lesa, ktoré je 50 metrov od hranice lesa, nesmie sa oheň zakladať ani na týchto miestach.

Grilovačka alebo opekačka pod lesíkom alebo v lesíku môže stáť jej účastníkov až 995,82 € pokuty (Zákon o lesoch ešte doposiaľ operuje so Slovenskými korunami, kde ako sankciu za porušenie zákazu zakladania ohňa v lesoch uvádza sumu 30 000 Sk), nehovoriac o zodpovednosti za prípadnú škodu spôsobenú ohňom.

Zdroj informácií: www.mpsr.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1544

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: