Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR reaguje na návrh na odvolanie Tomáša Boreca

najpravo.sk • 14.11. 2012, 21:25

Mediálna prestrelka medzi poslankyňou Luciou Žitňanskou a Ministerstvom spravodlivosti pokračuje. Dnes ministerstvo opäť reagovalo na vyjadrenia poslankyne Žitňanskej ku kauze Harabin proti Slovenskej republike. Ministerstvo nazvalo svoju správu: "L. Žitňanská žiadala priznať peniaze teroristovi". Prečítajte si ich vyjadrenie v plnom znení:

"Poslankyňa Lucia Žitňanská tvrdí, že existuje dôvod na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorým má byť skutočnosť, že ministerstvo spravodlivosti údajne stojí v konaní pred Európskym súdom pred ľudské práva na strane pána Harabina. K tomu uvádzame nasledovné:

Lucia Žitňanská ako ministerka spravodlivosti podporila žiadosť vyplatiť peniaze mužovi odsúdenému za účasť na terorizme. Vyplýva to zo stanoviska zástupkyne pred ESĽP v konaní Labsi proti SR, v ktorom sa jasne uvádza, že „vláda žiada Súd, aby priznal sťažovateľovi odškodnenie z titulu nemajetkovej ujmy." Navyše, v tom čase bola štátnou tajomníčkou advokátka, ktorá v minulosti zastupovala pána Labsiho pred slovenskými súdmi. Nominantka SDKÚ-DS tak zneužila konanie pred Európskym súdom pre ľudské práva, aby podporila bývalého klienta štátnej tajomníčky za SDKÚ-DS. „Je to akoby ste si ako občan platili advokáta a advokát namiesto toho, aby použil argumenty vo váš prospech, tak dá na stôl súdu argumenty v prospech protistrany."

Samozrejme, horeuvedené tvrdenia sú zavádzajúce, absurdné a založené na účelovom vytrhávaní viet z kontextu. Nie sú však o nič viac zavádzajúce a absurdné, ako tvrdenia poslankyne Žitňanskej o tom, že Ministerstvo spravodlivosti SR, respektíve zástupkyňa Vlády SR pred Európskym súdom pre ľudské práva, háji pred týmto súdom záujmy pána Harabina.

Ministerstvo spravodlivosti SR znovu zdôrazňuje, že Vláda SR pokračuje s pánom Harabinom v sporovom konaní, v žiadnom prípade neuznala jeho tvrdenia, že bol v jeho prípade porušený Dohovor a v žiadnom prípade Súdu nenavrhuje, aby bola pánovi Harabinovi priznaná náhrada nemajetkovej ujmy. Pravdou je iba to, že pre prípad, ak by Súd predsa len skonštatoval porušenie sťažovateľových práv, Vláda SR bola povinná vyjadriť sa k náhrade nemajetkovej ujmy. Ide o úplne štandardný postup, aký v množstve prípadov celkom správne odobrila aj bývalá ministerka Lucia Žitňanská."

Zdroj: Tlačová správa MS SR
Ilustračné foto: ESĽP

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1399

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: