Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Borec: Lucia Žitňanská si kompenzuje svoje politické neúspechy ohováraním

najpravo.sk • 12.11. 2012, 13:06

​Keďže poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská nevie nájsť skutočné dôvody na kritizovanie činnosti Ministerstva spravodlivosti SR, útočí osočovaním a politickými sloganmi. Zrejme si tak chce kompenzovať neúspechy vo vlastnej strane, uvádza sa vo včerajšom vyjadrení zverejnenom na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

„Faktom je, že som rozbehol reformné projekty, na aké bývalé vedenie ministerstva nemalo ani odvahu, ani schopnosti," reagoval minister spravodlivosti Tomáš Borec na tvrdenia, že ministerstvo pracuje bez koncepcie. Dodal, že od poslankyne Žitňanskej očakával konštruktívnu oponentúru jeho krokov. „Namiesto toho prišli len ohovárania a politikárčenie."

Ministrovi Borecovi sa za prvé mesiace podarilo vyvetrať justíciu od politických intríg, vďaka čomu vznikla v rezorte tvorivá pracovná atmosféra, v ktorej je konečne priestor na presadzovanie odborných riešení, pokračuje tlačová správa ministerstva.

„Naopak, pani Žitňanská v minulom volebnom období len chaoticky predstavovala jeden „justičný balíček" za druhým, ktoré postupne skončili na Ústavnom súde," povedal Borec. Keďže tieto zákony sú predmetom rozhodovania Ústavného súdu SR, skôr, ako sa pristúpi k ich oprave, je nevyhnutné počkať na jeho jasné stanovisko, aby sa zabránilo vytvoreniu ďalších legislatívnych zmätkov, vzniknutých v období pôsobenia bývalej ministerky. Ak môže pani Žitňanská hovoriť v súvislosti s jej takzvanými reformami o „úspechoch", tak nanajvýš v tom, že sa jej podarilo vyvolať kritiku zo strany Európskej asociácie sudcov.

Ministerstvo spravodlivosti SR tvrdí, že má jasný plán krokov na zvyšovanie vymožiteľnosti práva. Všetky najdôležitejšie projekty od komplexnej rekodifikácie pravidiel súdneho konania až po zmeny v trestnom práve sú obsiahnuté vo verejne prístupnom legislatívnom pláne na toto volebné obdobie. Na týchto projektoch pod vedením ministra Boreca denne pracujú špičkoví odborníci z rozličných oblastí práva.

Minister Borec ďalej vyjadruje počudovanie nad konštatovaním poslankyne Žitňanskej, že urobil v justícii len málo personálnych zmien. Ministerstvo ubezpečuje pani poslankyňu, že v justícii sa nájdu ľudia, ktorí by si želali odvolanie predsedov súdov, vymenovaných v minulom volebnom období. Vďaka zákonom z čias pani Žitňanskej by nebolo problémom pokračovať v politických čistkách a politicky ovládnuť súdy od Malaciek po Humenné. „Jasne som však deklaroval, že do justície prinášam novú kultúru. Odmietam pokračovať v politických zásahoch do súdnictva, ktorých svedkom sme boli v minulých volebných obdobiach. Práve tieto politické zásahy sú totiž skutočnou príčinou dnešných problémov a káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť," zdôraznil Borec.

Zdroj: Tlačová správa MS SR
Ilustrčné foto: MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1037

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: