Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zomrel profesor JUDr. Peter Blaho

najpravo.sk • 30.5. 2018, 17:47

Len pred pár týždňami sme uverejnili smutnú správu o úmrtí profesora JUDr. Jozefa Prusáka, CSc., váženého pedagóga a profesora teórie práva a znovu tu máme mimoriadne smutnú správu. Vo veku 79 rokov nás opustil významný profesor JUDr. Peter Blaho, CSc.

„S hlbokou ľútosťou sme prijali správu o tom, že nás opustil Dr.h.c. prof. JUDr. Peter Blaho, CSc., emeritný rektor Trnavskej univerzity v Trnave. S úctou vnímame jeho veľké pedagogické, vedecké a inštitucionálne dielo rozvíjajúce našu Alma mater.“ uviedol súčasný rektor Trnavskej univerzity v Trnave prof. doc. JUDr. Marek Šmid, PhD.

Posledná rozlúčka sa bude konať v sobotu 2. júna 2018 o 10:30 v kostole Uršulínok na Uršulínskej ulici v Bratislave.

Dr. h. c. prof. JUDr. Peter Blaho, CSc.
univerzitný profesor v odbore „dejiny štátu a práva a rímske právo“

V roku 1956 začal študovať na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde sa následne stal asistentom. Akademicko-vedecký titul CSc. získal v roku 1978 a v roku 1980 habilitoval na docenta pre odbor dejiny štátu a práva. V roku 1991 bol vymenovaný za profesora pre dejiny štátu a práva a rímske právo. Od roku 1990 vykonával na PF UK akademickú funkciu prodekana pre vzdelávaciu činnosť a následne od roku 1991 aj dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (1991 –1997).

Začiatkom roka 1998 sa spolupodieľal na vytvorení a znovuobnovení činnosti Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Najprv vykonával funkciu štatutárneho orgánu fakulty a od februára 1999 bol prvým dekanom Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Vo februári 2000 ho prezident Slovenskej republiky vymenoval za rektora Trnavskej univerzity v Trnave (2000 – 2007). Po uplynutí dvoch funkčných období vo funkcii rektora Trnavskej univerzity v Trnave sa vrátil späť na právnickú fakultu. Od roku 2007 bol prodekanom pre vedecko-výskumnú a edičnú činnosť Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, dlhoročným členom Akademického senátu fakulty a tiež aj predsedom Správnej rady Nadácie Štefana Lubyho.

Na začiatku svojho pedagogického pôsobenia sa sústredil najprv na výučbu všeobecných dejín štátu a práva, neskôr na výučbu rímskeho práva.

Zdroj a foto: Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 770

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: