Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zomrel profesor JUDr. Jozef Prusák, CSc.

najpravo.sk • 1.4. 2018, 13:06

Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave zverejnila v tieto dni smutnú informáciu. Vo veku nedožitých 76 rokov nás navždy opustil profesor JUDr. Jozef Prusák, CSc., vážený pedagóg, profesor teórie práva a človek s vysokou morálkou, ľudskosťou a slušnosťou, ktorý jednal vždy úctivo a s pokorou.

„V osobe profesora Prusáka strácame nielen vynikajúceho právnika a vedca, ktorý svojimi dlhoročnými skúsenosťami a erudovanosťou v oblasti teórie práva bol príkladom pre mnohých kolegov a študentov na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, ale strácame aj skutočného nositeľa stavovskej cti, a to v časoch, keď si na ňu môžu nárokovať len nemnohí. Strácame priateľa. Strácame múdreho, zásadového, spravodlivého, briskného, vtipného a láskavého človeka“, uvádza web fakulty.

Posledná rozlúčka s pánom profesorom sa uskutočnila v úzkom rodinnom kruhu na cintoríne v Hontianskych Moravciach.

Profesor JUDr. Jozef Prusák, CSc., absolvoval štúdium práva v Bratislave na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v rokoch 1960 – 1965 a po skončení štúdia začal pôsobiť na fakulte ako pedagóg. Po obhájení dizertačnej práce sa v roku 1980 habilitoval za docenta v odbore teória štátu a práva. V roku 1991 bol vymenovaný za profesora vo vednom odbore teória štátu a práva. V roku 1990 inicioval konanie Lubyho právnických dní a založenie Nadácie Štefana Lubyho (1991), ktorá organizuje pravidelné Lubyho právnické dni. Bol predsedom právnej komisie Slovenského olympijského výboru, pôsobil ako odborný poradca Ústavného súdu Slovenskej republiky, členom Medzinárodnej asociácie pre právnu a sociálnu filozofiu.

Spoločne s ďalšími profesormi sa zaslúžil o založenie (znovuobnovenie) Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave a angažoval sa ako odborný garant obnovenia štúdia na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v roku 1998. Do konca januára 2000 vykonával funkciu predsedu Akademického senátu tejto fakulty. V rokoch 2000 –2007 vykonával funkciu dekana Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave a následne v rokoch 2007 – 2011 bol znovu predsedom Akademického senátu fakulty.

Zdroj a foto: Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 786

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: