Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Začiatok plynutia premlčacej lehoty pri nároku na náhradu škody na zdraví

najpravo.sk • 15.2. 2016, 19:54

II. senát Ústavného súdu ČR (sudca spravodaj Jaroslav Fenyk) vyhovel ústavnej sťažnosti sťažovateľa a zrušil uznesenie Najvyššieho súdu ČR, rozsudok Krajského súdu v Brne - pobočky v Zlíne a rozsudok Okresného súdu v Zlíne, nakoľko nimi bolo porušené základné právo sťažovateľa na spravodlivý proces.

Právne vety:

  • I. Pokiaľ ide o premlčanie nároku na náhradu škody, ustanovenie § 106 ods. 1 Občianskeho zákonníka ustanovuje, že sa právo náhradu škody sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa poškodený dozvie o škode a o tom, kto za ňu zodpovedá.
  • II. Jednou z podmienok úspešného uplatnenia nároku na náhradu škody na zdraví je predpoklad, že došlo zo strany zdravotníckeho zariadenia k porušeniu právnej povinnosti, resp. k tomu, že zdravotnícky pracovník porušil svoju povinnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť v zmysle de lege artis medicinae. Ďalej musí byť preukázaná existencia škodlivého následku na strane poškodeného pacienta a existencia kauzálneho nexu medzi protiprávnym konaním a vzniknutým škodlivým následkom. Už z toho plynie logický predpoklad, že slovné spojenie „vedomosť o vzniknutej škode“ nezahŕňa vždy len informáciu o ustálenom zdravotnom stave, resp. jeho stabilizácii, ako sa v teraz posudzovanej veci príliš reštriktívne vyjadrili všeobecné súdy, ale obsahuje tiež všetky ďalšie predpoklady pre možnosť uplatnenia nároku v občianskom súdnom konaní.

Text nálezu II. ÚS 2946/13 je dostupný TU.

Autorka: Miroslava Sedláčková, tlačová hovorkyňa Ústavného súdu Českej republiky
Zdroj: Ústavný súd Českej republiky
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1850

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: