Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vláda prijala zásadné opatrenia na boj proti daňovým podvodom

najpravo.sk • 31.5. 2012, 22:35

Vláda SR prijala zásadné opatrenia na boj proti daňovým podvodom. Ide o súbor zmien vychádzajúcich z akčného plánu boja proti daňovým podvodom, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť príjmy štátneho rozpočtu.

Opatrenia sa týkajú troch zákonov – zákona o dani z pridanej hodnoty, Obchodného zákonníka a Trestného zákona. Ministerstvo spravodlivosti SR sa podieľalo najmä na novelizačných bodoch obchodného a trestného kódexu.

„Aj pomocou týchto opatrení významne prispievame k tomu, aby zo štátneho rozpočtu prestali každoročne unikať stámilióny eur do rúk podvodníkov," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Trestný zákon

Dôležitým príspevkom na boj proti podvodom v oblasti DPH je zavedenie novej skutkovej podstaty trestného činu daňového podvodu. Osobitný paragraf je okrem toho namierený voči tým, ktorí by úmyselne marili výkon správy daní napríklad predkladaním nepravdivých údajov či neplnením zákonných povinností pri daňovej kontrole.

„Je neúnosné, aby sa poctiví podnikatelia v čase tvrdej konsolidácie verejných financií museli ešte skladať na nelegálne príjmy daňových podvodníkov," zdôvodnil potrebu zmeny minister spravodlivosti.

Obchodný zákonník

V oblasti obchodného práva sa zavádza pravidlo, podľa ktorého môže spoločnosť s ručením obmedzeným založiť iba osoba bez daňových nedoplatkov. Rovnaké pravidlo sa týka aj prevodu väčšinového obchodného podielu s cieľom obmedziť možnosti prevádzania spoločností na takzvané biele kone.

Minister spravodlivosti zdôraznil, že v tomto smere ide len o dočasnú úpravu s cieľom reagovať na mimoriadnu situáciu vo finančnej správe.

„Popri tom samozrejme pracujeme na systémových opatreniach v oblasti boja proti nekalým praktikám v podnikaní, ktoré by mali byť implementované v horizonte dvoch rokov," poznamenal Borec.

Cieľom ministerstva spravodlivosti bude pripraviť takú zákonnú úpravu, ktorá bude postihovať podvodníkov, no nebude predstavovať nadmernú administratívnu záťaž pre poctivých podnikateľov.

„V tomto smere sme pripravení spolupracovať s poslancami aj na precizovaní dnes schválenej právnej úpravy," uzavrel minister. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3050

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: