Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súd sa rozhodol pre vnútornú premenu a zrušil špecializované kolégiá

najpravo.sk • 5.12. 2013, 12:49

Plénum Najvyššieho správneho súdu Českej republiky rozhodlo o návrhu jeho predsedu na zrušenie finančnosprávneho kolégia a sociálnosprávneho kolégia. Zrušením kolégií k 1. januáru 2014 sa skončí rozdelenie súdu na špecializované pracoviská.

„Najvyšší správny súd vznikol v roku 2003. Po viac ako desiatich rokoch prišiel čas na zhodnotenie „prvej etapy" a vymedzenie ďalšieho smerovania. Súd sa úspešne zhostil svojej role v ochrane verejných subjektívnych práv jednotlivca a zjednocovania rozhodnutí nižších súdov. Aj naďalej by mal rozvíjať právo pohľadom systémovým, formulovať a presadzovať spoločné princípy verejného práva". uviedol Josef Baxa, predseda Najvyššieho správneho súdu ČR.

Podľa Baxu sudca Najvyššieho správneho súdu musí byť vybavený schopnosťou prierezového myslenia, vedieť „o všetkom niečo a o niečom všetko", byť komplexnou osobnosťou, ktorá rozumie rôznym technokratickým žargónom jednotlivých komunít, ale nepreberá ich, ale ich s pozornosťou zameranou na kľúčové princípy verejného práva a celého právneho poriadku rozumne, zrozumiteľne a presvedčivo dokáže „preložiť späť" tak, aby im porozumel bežne vzdelaný človek.

Zaradenie rozdielnych osobností do jednotlivých senátov je podľa Baxu dostatočnou zárukou vytvorenia kvalitnej právnej argumentácie pri riešení jednotlivých prípadov a rozhľadu aj v mimoprávnych oblastiach dôležitých pre rozhodovaciu činnosť. „Každý zo sudcov je zároveň oným kamienkom v pestrej mozaike, ktorú by súd mal tvoriť. Tejto vízii pestrého a intelektuálne silného súdu a sudcov však musí okrem funkčného a personálneho rámca zodpovedať aj vnútorné organizačné usporiadanie súdu." dodal predseda súdu.

Kolégiá na Najvyššom správnom súde vznikli v roku 2004 z dôvodov historických a istej zotrvačnosti okolitej úpravy, nie z dôvodov funkčných či systémových. Podľa Baxu počas celej doby svojej existencie nenašli kolégiá svoju vecnú náplň a v živote súdu nehrali žiadnu významnú rolu. Otázka ďalšej existencie kolégií sa tak stala skôr rozhodnutím o špecializácii, teda o tom, či má súd zostať rozdelený na špecializované senáty v rámci kolégií, alebo či má byť táto špecializácia zrušená.

Najvyšší správny súd sa rozhodol vydať cestou univerzality a zrušiť spolu s kolégiami aj doterajšiu špecializáciu jednotlivých senátov vo vymedzených agendách. Rozmanitosť agend, ich pribúdanie a ubúdanie, spoločné rysy súdneho rozhodovania v už špecializovanom prostredí správneho súdnictva ako plnohodnotnej vetvy súdneho systému vytvárajú priestor, ktorý nepotrebuje a zrejme ani neumožňuje ďalšie rozlišovanie do špecializovaných podoblastí.

Zrušenie špecializácie umožní širokú odbornú debatu vo všetkých agendách naprieč celým súdom, zabráni nebezpečnému zakonzervovaniu a ustrnutiu judikatúrneho vývoja, parcelácii práva či nepreviazanosti rozhodovania medzi jednotlivými agendami. Úlohou najvyšších súdov je nielen zjednocovať, ale tiež nezastaviť sa na mieste, podobne ako na mieste nestojí právo a spoločnosť, a hľadať a snáď aj nachádzať nové, lepšie riešenia." uzavrel Josef Baxa.

Zdroj a foto: nssoud.cz 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1577

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: