Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študenti Právnickej fakulty UK a advokáti sa spojili, aby pomohli v čase pandémie

najpravo.sk • 24.6. 2020, 17:09

To, že pandémia ochorenia COVID-19 so sebou priniesla množstvo právnych problémov je nespochybniteľné. A teraz nemáme na mysli teoreticko-právne úvahy nad zákonnosťou opatrení Úradu verejného zdravotníctva alebo ústavnosťou vyhláseného núdzového stavu, ale skôr problémy, ktoré práve v dôsledku pandémie trápia jednotlivých občanov. Pre niekoľkých z nich vypracovali študenti Právnickej fakulty UK pod dozorom skúsených advokátov bezplatnú právnu analýzu.

Právnická fakulta UK už niekoľko rokov realizuje praktické vzdelávanie v podobe študentskej právnej poradne, stáží, simulovaných sporov, riešenia praktických prípadov a práve v tomto semestri, ktorý študenti museli takmer celý absolvovať online, sa začala výučba nového povinného predmetu zameraného na zručnosti právnických profesií. Výučba väčšiny praktických predmetov sa prispôsobila novej situácii, a tak napríklad študenti, ktorí v rámci Právnej kliniky neziskového sektora vypracovali právnu analýzu pre neziskové organizácie, svoje riešenia na záver semestra prezentovali cez video hovor. Z pochopiteľných dôvodov musela byť prerušená výučba obľúbeného predmetu Právna klinika pre komunity, v rámci ktorého naši študenti učia základy práva na základných a stredných školách, v ženskej väznici, v resocializačnom zariadení, nocľahárni pre ľudí bez domova a najnovšie aj v domove dôchodcov.

Budúci právnici rýchlo po vypuknutí pandémie prejavili záujem pomôcť a pridali sa tak k medikom, farmaceutom a ďalším študentom Univerzity Komenského, ktorí sa zapojili do projektu Univerzita koná (https://uniba.sk/spravodajsky-portal/koronavirus/univerzita-kona/). Na Ústave klinického právneho vzdelávania sme v spolupráci s fakultou a univerzitou pripravili projekt online študentskej právnej poradne, do ktorého sa zapojili desiatky študentov denného aj externého štúdia. Na prácu študentov dozerali nielen doktorandi, ktorí sa ochotne chopili úlohy fakultných supervízorov, ale predovšetkým advokáti. Nesmierne nás potešil ich záujem a ochota pro bono dozerať na prácu študentov a odovzdať im cenné praktické skúsenosti. Veľmi si vážime túto spoluprácu a dôležité prepojenie medzi vzdelávaním a praxou. Touto cestou ďakujeme advokátskym kanceláriám Stentors, LÖWY & LÖWY, Grand Oak Legal, s.r.o., SEDLAČKO & PARTNERS, s.r.o., KADUC & partners, Strémy s.r.o., STANĚK VETRÁK & PARTNERI, PAVOL CVIK - ADVOKÁT, s.r.o., Mgr. Peter Serina a právnikom JUDr. Dominikovi Schronkovi a Mgr. Mikulášovi Krippelovi, PhD.

Zatiaľ čo počas bežného semestra v právnej poradni študenti najčastejšie riešia problémy z oblasti rodinného práva, v čase pandémie, prirodzene, prevládali prípady z oblasti pracovného práva (posúdenie zákonnosti výpovede, nevyplatenie a krátenie mzdy), zmluvného práva (zmluvy o zájazdoch, zrušené lety, work & travel) alebo otázky týkajúce sa pobytu v štátnej karanténe.

Študenti, ktorí sa do tejto ad hoc poradne zapojili, ocenili najmä „možnosť vyskúšať si aplikovať teoretické vedomosti v praxi„ a osobitne pozitívne bol predmet vnímaný zo strany externých študentov, ktorí doteraz nemali veľa možností participovať na klinickej výučbe.

Študentka 1. ročníka magisterského štúdia Laura, podľa vlastných slov, neváhala ani sekundu a do projektu sa veľmi rada prihlásila. „So spolužiačkou sme dostali veľmi zaujímavý prípad týkajúci sa storno podmienok a odstúpenia od zmluvy s agentúrou, ktorá sprostredkuje program Work & Travel pre študentov v USA. Tento prípad ma hneď veľmi zaujal, keďže som sa nachádzala v rovnakej situácií ako naša klientka. Taktiež som sa mala v lete zúčastniť programu Work & Travel a vycestovať do USA. V spolupráci s advokátkou a našim fakultným supervízorom sa nám podarilo vypracovať právnu analýzu, ktorú sme klientke odoslali aj s rôznymi situáciami, ktoré by eventuálne mohli nastať. Klientka nás odmenila krásnymi slovami, že nám veľmi pekne ďakuje, pretože takúto podrobnú analýzu nečakala a taktiež dodala, že z nás budú skvelé právničky. Prihlásiť sa do online študentskej právnej poradne považujem za skutočne skvelé rozhodnutie a som veľmi rada, že naša fakulta vyvinula takúto iniciatívu a že sme my ako študenti mohli v tejto neľahkej situácií pomôcť ľudom s ich právnymi problémami.“

Aj tento projekt ukázal, aký význam má praktické vzdelávanie budúcich právnikov. Tí mali nielenže možnosť vyskúšať si komunikáciu s klientom a dostať spätnú väzbu k svojej práci od skúseného advokáta, ale vypracovaním právnej analýzy študenti taktiež pomohli konkrétnym osobám a podnietili záujem o pro bono činnosť vo svojej budúcej praxi.

JUDr. Mária Havelková, PhD.
doc. JUDr. Zuzana Mlkvá Illýová, PhD.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 445

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: