Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Správny súdny poriadok napadnutý na Ústavnom súde SR

najpravo.sk • 22.12. 2021, 11:23

Najvyšší správny súd Slovenskej republiky sa obrátil na Ústavný súd SR s návrhom na začatie konania o súlade právnych predpisov podľa čl. 125 ods. 1 písm. a) Ústavy SR.

Napadnuté ustanovenie

§ 11 písm. a) zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok v účinnom znení s druhou vetou čl. 5 ústavného zákona č. 254/2006 Z. z. o zriadení a činnosti výboru Národnej rady Slovenskej republiky na

preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.

Podľa § 11 písm. a) SSP Najvyšší správny súd rozhoduje o správnej žalobe proti rozhodnutiu výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.

Dôvody pre namietaný nesúlad

Zákonom č. 423/2020 Z. z. o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s reformou súdnictva prišlo s účinnosťou od 1. augusta 2021 k zmene § 11 písm. a) SSP. Podľa tejto zmeny o správnej žalobe proti rozhodnutiu žalovaného rozhoduje Najvyšší správny súd SR. Toto ustanovenie je však v rozpore s čl. 5 druhou vetou ústavného zákona č. 254/2006 Z. z., podľa ktorej je na preskúmanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu príslušný Najvyšší súd Slovenskej republiky. Najvyšší správny súd SR sa tak dostal do situácie, v ktorej mu zákonná právna úprava prikazuje konať, avšak právna norma vyššej právnej sily zveruje pôsobnosť na dané konanie úplne inému súdu.

„Navrhovateľ si uvedomuje, že právna úprava prijatá zákonom č. 423/2020 Z. z. je novšia v porovnaní s právnou úpravou prijatou ústavným zákonnom č. 254/2006 Z. z. Napriek tomu nemôže aplikovať novšiu právnu úpravu, nakoľko by konal v rozpore s právnou normou vyššej právnej sily. Navrhovateľ rovnako nemôže postúpiť vec Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky, nakoľko podľa § 11 písm. a) SSP je povinný konať, pričom v právnom štáte aj napriek zjavnému rozporu s predpisom vyššej právnej sily je viazaný prezumpciou správnosti účinnej zákonnej úpravy. Právne záväzným spôsobom konštatovať nesúlad právneho predpisu nižšej právne sily s právnym predpisom vyššej právnej sily patrí podľa Ústavy Slovenskej republiky jedine Ústavnému súdu Slovenskej republiky.“ uvádza navrhovateľ, teda Najvyšší správny súd SR, v tejto veci zastúpený predsedníčkou senátu 12S JUDr. Elenou Berthotyovou, PhD.

Celý návrh si prečítajte TU

Zdroj: ustavnysud.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 242
PoUtStŠtPiSoNe
: