Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Spotrebitelia budú viac chránení pri úrokoch z omeškania

najpravo.sk • 27.1. 2013, 21:25

​Vláda znížila výšku úrokov pri omeškaní dlžníka v občianskoprávnych vzťahoch, od februára budú platiť významné zmeny aj v obchodnom práve.

Výška úrokov z omeškania pri omeškaní dlžníka v občianskoprávnych vzťahoch sa zníži o tri percentuálne body. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré v stredu schválila vláda SR na návrh Ministerstva spravodlivosti SR. Vďaka zmene vládneho nariadenia sa zvýši ochrana práv spotrebiteľov.

V súčasnosti je výška úrokov z omeškania o osem percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky. Od februára bude presahovať túto sadzbu už iba o päť percentuálnych bodov. Nová právna úprava bude mať významný praktický dosah napríklad na spotrebiteľské úvery.

Ďalšie kroky v prospech spotrebiteľov budú v blízkom období navrhnuté napríklad v oblasti Exekučného poriadku či Zákona o rozhodcovskom konaní.

Zvýšenie platobnej disciplíny

K miernemu zvýšeniu sadzby zákonných úrokov z omeškania naopak dochádza vo vzťahoch medzi podnikateľmi. Navýšenie o jeden percentuálny bod obsahuje nové osobitné nariadenie vlády, ktorým sa vykonávajú ustanovenia Obchodného zákonníka zamerané na boj proti neplatičstvu. Týmto nariadením sa tiež stanovuje výška paušálnej náhrady nákladov spojených s uplatnením pohľadávky vo vzťahoch podľa Obchodného zákonníka. Podnikateľ tak bude môcť od neplatiča požadovať okrem úrokov z omeškania či náhrady škody aj paušálnu náhradu nákladov vo výške 40 eur. Toto ustanovenie sa však netýka spotrebiteľov, ktorí spadajú pod silnejšiu ochranu Občianskeho zákonníka.

Prísnejšia úprava voči neplatičom v obchodnoprávnych vzťahoch nadväzuje nad vlaňajšiu novelu Obchodného zákonníka, ktorou sa do slovenského právneho poriadku transponovala Smernica Európskeho parlamentu a Rady č. 2011/7/EU o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách.

Zmeny v obchodnom práve

Zmena Obchodného zákonníka zavádza maximálnu 60-dňovú splatnosť peňažných záväzkov. Ešte prísnejšie pravidlá budú platiť pre subjekty verejného práva. Ak bude dlžníkom takýto subjekt, bude povinný splniť peňažný záväzok v zásade už do 30 dní odo dňa poskytnutia plnenia veriteľom alebo doručenia faktúry, podľa toho, ktorý z týchto momentov nastal neskôr.

Zmeny v Obchodnom zákonníku aj vykonávacie nariadenia vlády SR nadobudnú účinnosť 1. februára 2013.

Zdroj: Tlačová správa MS SR
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2792

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: