Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Od februára sa podstatne zníži výška úrokov z omeškania

najpravo.sk • 16.12. 2012, 20:45

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania  návrh novely nariadenia vlády č. 87/1995 Z. z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Občianskeho zákonníka.

Novelou má dôjsť zmene znenia § 3 nariadenia, a to v súlade so znením návrhu nariadenia, ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka.

Predkladateľ v novom ustanovení § 3 navrhuje odvodzovať výšku úrokov z omeškania od základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v prvý deň omeškania s plnením peňažného dlhu zvýšenej o päť percentuálnych bodov.

Použitím slov „o päť percentuálnych bodov vyššia" predkladateľ mal záujem vyjadriť, že v prípade, ak je základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná v prvý deň omeškania 0,75% p.a., bude sadzba úrokov z omeškania určená ako súčet čísla 0,75 s číslom 5, teda 5,75% p.a. (nie ako hodnota 5% z 0,75 ako sa v praxi často nesprávne interpretuje). Počet piatich percentuálnych bodov pripočítavaných k číselnému vyjadreniu základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky pri určení výšky úrokov z omeškania predkladateľ hodnotí ako primeraný a proporcionálny vo väzbe na nekomerčnú povahu občianskoprávnych záväzkov, ale najmä vzhľadom na makroekonomický vývoj hospodárstva Slovenskej republiky.

Pri porovnaní nového znenia § 3 s jeho aktuálne platným znením chce predkladateľ upozorniť na doplnenie slov za bodkočiarkou, ktoré definujú fixný charakter ročnej výšky úrokov z omeškania; raz určená ročná výška úrokov z omeškania (v súlade s pravidlom definovaným v časti ustanovenia pred bodkočiarkou) sa použije počas celej doby omeškania dlžníka s plnením jeho peňažného dlhu.

Nová právna úprava výšky úrokov z omeškania bude dopadať len na právne vzťahy, z ktorých vzniklo omeškanie, ktoré nastalo po nadobudnutí účinnosti návrhu nariadenia. Rozhodnou skutočnosťou pre určenie právnej úpravy teda bude deň, kedy nastalo, resp. nastane omeškanie dlžníka.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2232

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: