Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálna poisťovňa radí: Ako postupovať pri ochorení alebo úraze v zahraničí, aby ste dostali nemocenskú

najpravo.sk • 11.6. 2019, 17:52

Predovšetkým v čase letných dovoleniek sa Sociálna poisťovňa často stretáva s otázkami, ako treba postupovať v prípade ochorenia alebo úrazu v zahraničí, aby poistencovi vznikol nárok na nemocenskú dávku, dokedy a aké doklady musí pre jej priznanie predložiť.

Sociálna poisťovňa preto upozorňuje, že v prípade náhleho ochorenia alebo úrazu, ktorý utrpel poistenec v cudzine, platia pre uznanie dočasnej pracovnej neschopnosti (čo je podmienkou na priznanie nemocenského), osobitné pravidlá. Poistenec môže postupovať dvomi spôsobmi:

  1. Ak mu v zahraničí poskytnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť spojenú s hospitalizáciou, po ukončení hospitalizácie do troch dní predloží prepúšťaciu správu z cudziny ošetrujúcemu lekárovi na Slovensku, ktorý potvrdí dočasnú PN poistenca. Ošetrujúci lekár vystaví potvrdenie o dočasnej PN spätne, pričom dátum jej začiatku určí podľa prepúšťacej správy. Toto potvrdenie doručí zamestnanec/dohodár svojmu zamestnávateľovi. Poistenec, ktorý má status SZČO alebo dobrovoľne poistenej osoby, ho doručí pobočke Sociálnej poisťovne podľa svojho trvalého bydliska (nemusí osobne, stačí poslať poštou).
  2. Ak sa choroba alebo úraz stali v členskom štáte Európskej únie (EHP, Švajčiarsku), poistenec môže požiadať lekára v danom štáte, aby osvedčil jeho PN vystavením platného vnútroštátneho tlačiva (ktorým sa v danom štáte potvrdzuje dočasná PN). Ak miestni lekári nevydávajú potvrdenie o PN, poistenec požiada o vystavenie potvrdenia priamo inštitúciu vykonávajúcu sociálne poistenie v danom štáte. Táto inštitúcia zabezpečí lekárske posúdenie PN danej osoby a vystavenie príslušného potvrdenia. Vyššie uvedené potvrdenia o PN Sociálna poisťovňa pre priznanie dávky nemocenské akceptuje tak, akoby boli vystavené ošetrujúcim lekárom v Slovenskej republike. Samozrejme, Sociálna poisťovňa pritom preskúma splnenie všetkých ďalších podmienok na priznanie dávky.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 964
PoUtStŠtPiSoNe
: