Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Čo prináša novela vyhlášky o odmenách a náhradách advokátov?

najpravo.sk • 11.6. 2019, 17:43

Pod publikačným číslom 159/2019 Z. z. vyšla v Zbierke zákonov Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky z 28. mája 2019, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2004 Z. z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb v znení neskorších predpisov.

Vyhláška nadobúda účinnosť 15. júna 2019!

1. zmena: Úprava výpočtového základu pre trestné konanie

V § 1 ods. 4 sa slovo „štyri“ nahrádza slovom „tri“.

Dôvodová správa: Navrhuje sa úprava osobitného výpočtového základu pre trestné konanie a konanie o priestupkoch, základom ktorého je v súčasnosti priemerná mesačná mzda v hospodárstve za prvý polrok kalendárneho roka, ktorý o štyri roky predchádza roku určujúcemu všeobecný výpočtový základ. Hlavným cieľom návrhu prijatého v roku 2013 bola prechodná úspora finančných prostriedkov vynakladaných zo štátneho rozpočtu za povinnú obhajobu ex offo poskytnutých v trestných konaniach ustanoveným obhajcom ako dôsledok požiadavky konsolidácie verejných financií v období po vtedajšej ekonomickej kríze. S ohľadom na zníženie potreby konsolidácie verejných financií v súvislosti so súčasným ekonomickým rastom Slovenskej republiky sa navrhuje aby bola základom pre výpočtový základ priemerná mesačná mzda v hospodárstve za prvý polrok kalendárneho roka, ktorý predchádza roku určujúcemu všeobecný výpočtový základ, po novom - o tri roky.

 

2. zmena: Odmena za funkciu opatrovníka na ochranu práv poškodeného

 § 12 sa dopĺňa odsekom 7, ktorý znie:

„(7) Odmena 200 eur za celé konanie patrí advokátovi ustanovenému za opatrovníka na ochranu práv poškodeného v prípadoch, v ktorých zákonný zástupca poškodeného nemôže vykonávať svoje práva. Ak advokát nezastupoval ako opatrovník oprávnenú osobu do právoplatného skončenia veci, patrí mu 50 % odmeny podľa prvej vety. Ak došlo k zániku zastupovania v odvolacom konaní alebo dovolacom konaní, odmena za zastupovanie pred súdom nižšieho stupňa sa neznižuje.“.

Dôvodová správa: Navrhuje sa paušálne odmeňovanie advokáta ustanoveného za opatrovníka na ochranu práv poškodeného v  prípadoch, v ktorých zákonný zástupca poškodeného nemôže vykonávať svoje práva. Vzhľadom  na povahu právnej služby poskytovanej maloletému na ochranu jeho práv ako poškodeného nie je možné presne vyčísliť počet právnych úkonov, ktoré advokát pri jeho zastupovaní vykoná. Z tohto dôvodu sa navrhuje stanoviť paušálnu odmenu zodpovedajúcu bežnému počtu právnych úkonov postačujúcich na ochranu práv a právom chránených záujmov maloletého.

 

3. zmena: Odmena za predžalobnú výzvu

V § 13a ods. 1 sa za písmeno c) vkladá nové písmeno d), ktoré znie:

„d) predžalobná výzva,“.

Dôvodová správa: Navrhuje sa úprava ustanovenia §13a ods. 1 písm. c), s cieľom zabezpečiť, aby advokátom bolo umožnené vyúčtovať si ako úkon právnej služby v občianskom konaní aj predžalobnú výzvu, nakoľko kvalifikovanou predžalobnou výzvou možno v konečnom dôsledku odvrátiť súdne konanie a teda má svoj účel, v dôsledku čoho by advokátom mala byť priznávaná odmena za takýto úkon v rámci náhrady trov právneho zastúpenia.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1646

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: