Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Protimonopolný úrad rieši ďalší ťažký kartel

najpravo.sk • 21.1. 2014, 12:00

Protimonopolný úrad SR, odbor kartelov, začal ešte koncom minulého roka z vlastného podnetu správne konanie voči štyrom podnikateľom pôsobiacim v oblasti stavebníctva v súvislosti s ich účasťou a predkladaním ponúk vo verejných obstarávaniach, ktoré sú financované z európskych fondov.

Úrad má dôvodné podozrenie, že spoločnosti koordinovali svoj postup pri predkladaní ponuky vo verejnom obstarávaní, ktorého predmetom bola rekonštrukcia objektu poskytujúceho služby v sociálnej oblasti v celkovej hodnote viac ako 2 mil. eur. Projekt bol financovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR. Verejné obstarávanie by tak stratilo svoj zmysel, ktorým je zabezpečiť čo najefektívnejšie využitie verejných zdrojov. Takéto konanie podnikateľov môže byť v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže č. 136/2001 Z. z. v platnom znení, ktorý zakazuje dohody medzi konkurentmi, ktoré obmedzujú súťaž.

Aby úrad potvrdil svoje podozrenie a zaistil ďalšie dôkazy, vykonal ešte pred začatím správneho konania neohlásené inšpekcie v podnikateľských priestoroch viacerých podnikateľov, v priebehu ktorých získal podklady k verejnému obstarávaniu, vrátane e-mailovej komunikácie.

Kartelové dohody vo verejnom obstarávaní (tzv. „bid rigging") predstavujú dojednania medzi niektorými alebo všetkými uchádzačmi v tendri. Spolupráca môže mať najmä podobu dohody o výške ceny, rozdelení zákaziek alebo o inej forme koordinácie vrátane dohody o nepredložení ponuky alebo rotácii zákaziek.

Nakoľko ide o horizontálne dohody medzi priamymi konkurentmi, ktoré sa považujú za ťažké kartely, účastníkom takýchto dohôd hrozí pokuta až do výšky 10% z ich obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie. Pre účastníka kartelu existuje možnosť úplne sa vyhnúť pokute, ak z vlastnej iniciatívy ako prvý predloží úradu rozhodujúci dôkaz o existencii takejto dohody alebo predloží informácie a dôkazy rozhodujúce pre vykonanie inšpekcie. Podrobné podmienky neuloženia alebo zníženia pokuty sú zhrnuté v dokumente „Program zhovievavosti (tzv. leniency program)".

V prípade, ak sa preukáže, že sa uchádzač podieľal na kolúzii vo verejnom obstarávaní, takýto uchádzač sa po dobu troch rokov od konečného rozhodnutia potvrdzujúceho existenciu dohody obmedzujúcej súťaž nemôže zúčastňovať verejných obstarávaní. Tento zákaz sa nevzťahuje na toho, kto splnil podmienky pre neuloženie alebo zníženie pokuty podľa leniency programu.

Začatie správneho konania neznamená, že účastníci porušili súťažné pravidlá a neprejudikuje závery, ku ktorým môže Protimonopolný úrad SR dospieť v rozhodnutí. 

Zdroj: Protimonopolný úrad SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1900

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: