Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravovaná novela Zákonníka práce a nové súdne rozhodnutia predstavujú revolúciu v procesnoprávnych pravidlách Zákonníka práce

PR • 12.7. 2021, 16:38

Rozhovor s doc. JUDr. Marekom Švecom, PhD., LL.M., odborným garantom a stálym moderátorom odborných konferencií o pracovnom práve, bol pripravený v súvislosti s pripravovanou 3. odbornou konferenciou o pracovnom práve, ktorá sa uskutoční online 20. – 21. októbra 2021, a vystúpia na nej poprední odborníci na pracovné právo zo Slovenskej a Českej republiky. 

 

"Pripravovaná novela Zákonníka práce a nové súdne rozhodnutia podľa mňa predstavujú revolúciu v procesnoprávnych pravidlách Zákonníka práce" Marek Švec.

 

Pán docent, už po tretíkrát sa stávate moderátorom a odborným garantom konferencie o pracovnom práve, ktorú organizuje vydavateľstvo odbornej literatúry Wolters Kluwer. Čo vás na takýchto podujatiach aj po takomto čase zaujme?

Musím sa priznať veľmi úprimne, že konferenciu o pracovnom práve, ktorú organizuje vaše vydavateľstvo, považujem osobne za jednu z najlepších na trhu. Nielen z hľadiska výberu prednášajúcich, ktorí sú najlepšími odborníkmi na pracovné právo a sú primárne vyberaní z aplikačnej praxe, a preto sa aj ja osobne vždy dokážem od nich niečo naučiť a čerpať z ich skúseností a poznatkov, ale aj preto, že vždy ide o ľudí, s ktorými si naozaj ľudsky „sadneme“, aj keď sa niekedy vidíme po prvýkrát, a dokážeme sa naladiť na jednu vlnu.

Aj keď moderujem, snažím sa našich lektorov udržiavať v dobrej nálade a odľahčene a niekedy aj s určitým nadsadením diskutovať o problémoch pracovného práva, aby sa popri samotných účastníkoch cítili aj oni príjemne a rozprávali nielen o pozitívnych, ale aj o negatívnych javoch, s ktorými sa na trhu práce stretávajú. Možno aj preto dnes pripravujete tretí ročník konferencie, lebo sa u nás účastníci a lektori cítia naozaj príjemne, a preto nemáme problém s ich účasťou. Napriek ich pracovnému vyťaženiu sa dokážu aspoň na pár hodín uvoľniť, za čo im, samozrejme, patrí obrovské poďakovanie.

Prečo ste zvolili za tému 3. odbornej konferencie problematiku uplatňovania práv a povinností zamestnávateľa a zamestnanca?

Ak môžem trochu marketingovo na úvod zdôrazniť, čaká nás v pracovnom práve teplé leto a horúca jeseň. Pred niekoľkými dňami bola zverejnená predbežná informácia o príprave novely Zákonníka práce a pri mojej miere poznania návrhov zástupcov zamestnancov či zamestnávateľov, resp. očakávanej transpozície európskych smerníc predstavujú tieto návrhy určitú malú revolúciu v uplatňovaní práv a povinností zamestnancov i zamestnávateľov.

Myslím si, že predkladateľ sa bude musieť vysporiadať nielen s novým „európskym názvoslovím“ v podobe minimálnej predvídateľnosti práce alebo základných podmienok pracovnoprávneho vzťahu, ale čaká nás aj zánik niektorých pôvodných ustanovení Zákonníka práce a vznik nových, ktoré zavedú nové procesnoprávne pravidlá pre uplatňovanie práv a povinností subjektov pracovnoprávnych vzťahov. Ja sa snažím niekedy študentom i mojim klientom naznačiť, že dynamika zmien pracovného práva sa výrazne zvyšuje a že to, čo poznali doteraz, už nebude tak, ako sa učili. Preto chcem všetkých, ktorí chcú byť v obraze o tom, čo sa v oblasti pracovného práva chystá a čo zmeny prinesú pre aplikačnú prax, pozvať na túto konferenciu.

Druhou tematickou oblasťou konferencie budú nové problémy, ktoré sa za ostatné obdobie aj v súvislosti s pandémiou objavili a na ktoré je aktuálna pracovnoprávna úprava nedostatočná. Podrobnosti odporúčam pozrieť v programe konferencie.

Na predchádzajúcich ročníkoch konferencie ste s obľubou poukazovali na problémové právne predpisy alebo súdne rozhodnutia. Dodržíte tradíciu aj teraz?

Aj keď nechcem prezradiť veľa, myslím si, že môžem účastníkom konferencie sľúbiť niekoľko problémových právnych predpisov (zatiaľ vyhráva zákon o skrátenej práci) a súdnych rozhodnutí, ktoré pomerne výrazne zasahujú do kompetencií zamestnávateľa pri stanovovaní vnútropodnikových predpisov, napr. pracovného poriadku. V aplikačnej praxi začínajú práve tieto súdne rozhodnutia spôsobovať sporné okruhy a často ústia do neriešiteľných situácií. Aj preto sme sa rozhodli, že druhý deň konferencie bude zameraný na problémy spočívajúce v rozhodovaní zamestnávateľov o organizačných zmenách, v stanovovaní noriem spotreby práce či vo všeobecnom vyvodzovaní pracovnoprávnej zodpovednosti zamestnancov za konanie v rozpore s vnútropodnikovými predpismi. Môžem sľúbiť, že po predbežnej diskusii sa majú účastníci konferencie na čo tešiť, keďže kolegovia majú často absurdné skúsenosti nielen s konaním orgánov verejnej moci, ale aj s konaním samotných súdov v konkrétnych prípadoch pracovnoprávnych sporov.

Rozhovor s jedným z odborných garantov a moderátorom 3. odbornej konferencie o pracovnom práve pripravilo vydavateľstvo Wolters Kluwer SR s. r. o. Lístky na konferenciu, na ktorej vystúpi aj doc. JUDr. Marek Švec, PhD., LL.M., si môžete kúpiť cez e-shop Wolters Kluwer.

 

 


Doc. JUDr. Marek Švec, PhD., LL.M., pôsobí ako docent na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ďalej ako advokát, generálny tajomník a súčasne člen Predsedníctva Labour Law Association/Asociácia pracovného práva. Pôsobil ako podpredseda poradnej Komisie ministra práce pre rozširovanie záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, v súčasnosti je vedený ako sprostredkovateľ a rozhodca kolektívneho vyjednávania v zozname Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na roky 2019 – 2021. Popri profesijnej činnosti je publikačne činný, je autorom a spoluautorom množstva vedeckých prác z oblasti pracovného práva a personálneho manažmentu či ochrany osobných údajov. Je spoluautorom komentára k Zákonníku práce a k zákonu o kolektívnom vyjednávaní vydavateľstva Wolters Kluwer, spoluautorom Navigátora ASPI ku kolektívnemu vyjednávaniu a kompetenciám zástupcov zamestnancov v rámci ASPI, vzorov pracovnoprávnych dokumentov v rámci systému ASPI, ako aj garantom portálu www.pracovnepravo.sk. Pôsobí ako tajomník Vedeckej rady vydavateľstva Wolters Kluwer pre oblasť pracovného práva.

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 569
PoUtStŠtPiSoNe
: