Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentka vymenovala nových profesorov vysokých škôl. Aj jednu profesorku práva

najpravo.sk • 24.1. 2022, 18:19

Menovacie dekréty si profesori podľa prezidentky prevzali v čase, ktorý je pre Slovensko ťažkou skúškou. "Pandémia dopadá na všetky segmenty spoločnosti a neobišla ani vysoké školy. Z doteraz najväčšieho prieskumu svojho druhu na Slovensku, do ktorého sa zapojilo 20.000 vysokoškolských študentov pritom vyplýva, že z organizačného hľadiska zvládli vysoké školy pandémiu dobre. Tou horšou správou ale je, že až 39% končiacich študentov si nemyslí, že dosiahlo porovnateľné vedomosti a necítia sa byť pripravení na obdobie po vysokej škole."

Podľa prezidentky sa nám otvára možnosť, aby sme v najbližšom období mohli zrevitalizovať celý náš vzdelávací systém a v rámci toho reformovali aj naše univerzity a vysoké školy. "A v tomto smere sa spolieham najmä na váš vklad a prínos, lebo lepšie ako ktokoľvek iný viete o možnostiach, ako dostať naše vzdelávanie a vedu na vyššiu úroveň."

Prezidentka zároveň pripomenula očakávania, ktoré od učiteľov a vysokoškolských pedagógov máme a týkajú sa hlavne poskytovania kvalitného vzdelávania a perspektívy vedeckého výskumu ako aj získavania vážnosti a rešpektu spoločnosti k hodnote vzdelávania. "Očakávame tiež, že budete aktívne vstupovať do verejného diskurzu vo vážnych sporoch a vo verejnej diskusii osvedčíte, ako sa skutočné vedecké poznanie odlišuje od hlučného, ale vplyvného ignorantstva."

V závere svojho príhovoru prezidentka apelovala na profesorov, aby so svojimi študentami viedli kultivovaný dialóg, učili ich k tolerancii a motivovali ich k občianskej angažovanosti. "Kvalita vášho vkladu do rozvoja vzdelanosti sa bude hodnotiť nielen podľa toho, koľko absolventov, doktorandov a docentov vychováte, aké kvalitné učebné texty pre svojich študentov napíšete, akými prednáškami ich budete vzdelávať a inšpirovať. A hlavne, aké nároky budete voči svojej, ale aj ich práci uplatňovať. Želám vám, aby sa dnešný deň stal začiatkom novej etapy vášho akademického a spoločenského pôsobenia, ktorá prinesie naplnenie vám, vašim vysokým školám, aj celej našej spoločnosti."

Nová profesorka práva

Medzi novými profesormi nachádzame aj Gabrielu Dobrovičovú z Ústavu teórie práva Gustava Radbrucha Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorú prezidentka republiky vymenovala za profesorku v odbore teória a dejiny štátu a práva.

Profesorka Dobrovičová pôsobila predtým okrem iného aj ako vedúca Katedry teórie štátu a práva UPJŠ Právnickej fakulty v Košiciach, tiež ako poradkyňa podpredsedu Ústavného súdu Slovenskej republiky, prodekanka pre pedagogickú činnosť UPJŠ  Právnickej fakulty v Košiciach a od roku 2011 aj ako dekanka UPJŠ Právnickej fakulty v Košiciach.

prof. JUDr. Gabriela Dobrovičová, CSc.

 


Zdroj: prezident.sk; upjs.sk
Foto: prezident.sk; upjs.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 172
PoUtStŠtPiSoNe
: