Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poznáte Centrálny register exekúcií? Vlani ho využilo 4674 občanov a 984 firiem

najpravo.sk • 25.2. 2019, 18:35

Centrálny register exekúcií využilo vlani 4674 občanov 984 firiem. Od jeho spustenia do prevádzky pre verejnosť v júli 2016 tak poslúžil už 14 970 občanom a 2679 firmám.

Každý návštevník vlani využil možnosť priemerne šiestich lustrácií, teda zistení, či v ním sledovanej položke prebieha alebo neprebieha exekúcia a aké sú prípadne jej parametre. Z právnických osôb si každá z nich zisťovala informácie v priemerne 289 prípadoch.

V exekučnej databáze môžu bezplatne vyhľadávať aj orgány verejnej moci, ktoré vykonali za minulý rok 4 782 995 prístupov. Spoločne teda centrálny register exekúcií vlani zaznamenal 5 111 607 požiadaviek na lustráciu.

 „Pretrvávajúci záujem občanov i firiem ukazuje, že dlhodobá požiadavka Slovenskej komory exekútorov na zavedenie Centrálneho registra exekúcií bola opodstatnená. Občania si môžu sami preveriť, či voči nim je alebo nie je vedená exekúcia a v prípade potreby urýchlene konať. Aj firmy majú k dispozícií účinný nástroj, ako si preveriť svojho klienta či obchodného partnera,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Mnohé podnety od občanov však smerujú k otázke, či nie je možné v rámci jedného registra nájsť všetky exekučné konania, vedené voči fyzickej či právnickej osobe. Exekučné konania totiž nevedú len súdni exekútori, ale aj iné orgány, ako napríklad Finančná správa či Sociálna poisťovňa.

 „Určite stojí za zváženie, či zabehnutý a funkčný Centrálny register exekúcií nerozšíriť o ďalšie položky, aby si občania i firmy mohli na jednom prístupovom mieste skontrolovať všetky prebiehajúce konania. Je to však otázka na príslušné štátne inštitúcie, ktoré majú tieto konania vo svojej kompetencii,“ povedal Miroslav Paller.

Ak občan, firma alebo orgán verejnej moci potrebuje z registra výpis, použiteľný na právne účely, môže si ho vyzdvihnúť osobne v sídle Slovenskej komory exekútorov alebo požiadať o jeho zaslanie poštou. O výpis vlani požiadalo 3492 občanov, 807 firiem a 3353-krát aj orgány verejnej moci.

Register nájdu občania na webovej stránke www.cre.sk. Po uhradení administratívneho poplatku je v ňom možné vyhľadávať podľa priezviska a dátumu narodenia alebo bydliska, názvu alebo obchodného mena, IČO alebo spisovej značky súdu, ktorý udelil exekútorovi poverenie na vykonanie exekúcie.

Centrálny register exekúcií je pre verejnosť prístupný od 1. júla 2016. Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcie. Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje tých prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené.


 

O Slovenskej komore exekútorov: Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.           

Zdroj: Tlačová správa SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1649

Nový príspevok

Hmmm

Exekúcie sú tak závažná vec, či už pri kúpe prakticky čohokoľvek drahšieho alebo pri uzatváraní zmlúv, že by si zaslúžili poriadny a prehľadný register, kde pri lustrácii danej osoby sa zobrazia všetky exekúcie + prípadne história nejaký čas dozadu - povedzme 2 roky a hlavne by mal byť verejný, bez nutnosti registrácie a úhrady poplatkov. Exekútori majú mnohé privilégia a dosť chránený biznis a aj veľmi dobré odmeny, tak by ich komora mohla takýto poriadne register viesť. Teraz je to ako keby SAK vyžadovala registráciu a spoplatnenie vyhľadávania advokátov :)

Hmmm | 26.02.2019 11:20

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: