Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

České súdy nechcú spory operátorov

najpravo.sk • 16.4. 2013, 10:15

Najvyšší predstavitelia českej justície vyjadrili spoločne krajné znepokojenie nad návrhom zákona, ktorý práve prejednáva Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky, ktorým má byť na súdy prenesené rozhodovanie všetkých účastníckych sporov o peňažné plnenie podľa zákona o elektronických komunikáciách (najmä spory medzi telefónnymi operátormi a ich zákazníkmi).

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o každoročne narastajúci počet prípadov (v roku 2012 ich bolo už takmer 200.000), doposiaľ prejednávaných rýchlo, jednoducho a kvalifikovane Českým telekomunikačným úradom, je podľa zástupcov českej justície zrejmé, že takéto opatrenie spôsobí značné spomalenie vybavovania občianskoprávnych agiend súdmi, a teda občania budú oveľa dlhšie čakať na prejednanie a rozhodnutie svojich iných vecí.

Zástupcovia justície, ktorí včera rokovali na Najvyššom súde ČR tiež poukázali na to, že od 1. januára 2014 budú súdy extrémne zaťažené aplikáciou a interpretáciou nového Občianskeho zákonníka. Vyjadrili názor, že štát by mal hľadať skôr menej formálne, jednoduchšie a lacnejšie riešenie sporov, než zaťažovať občanov núteným vedením súdnych konaní. Súdne konanie je konaním najzložitejším, preto logicky najdrahším, a to nielen pre štát, ale najmä pre občanov.

Zdroj: NS ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1765

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: