Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poslanecký návrh: Právni poradcovia so živnosťou?

najpravo.sk • 18.1. 2022, 16:17

V súčasnom právnom stave môžu právne služby v zmysle zákona o advokácii poskytovať len advokáti a osoby taxatívne vymenované v zákone.

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Peter Kremský predložil na rokovanie Národnej rady SR návrh zákona, ktorý má zaviesť novú viazanú živnosť, ktorou je právne poradenstvo. Preukazom spôsobilosti by malo byť podľa návrhu vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v magisterskom študijnom programe v študijnom odbore.

Právni poradcovia by sa nemali združovať v profesnej komore a zároveň by nemal byť regulovaný ani výkon tejto živnosti. Zároveň však právni poradcovia nebudú môcť vykonávať činnosti, ktoré podľa právneho poriadku môže vykonávať len advokát, advokátsky koncipient alebo iná právnická profesia, napr. zastupovanie klientov v konaní pred súdmi, orgánmi verejnej moci a inými právnymi subjektmi, obhajoba v trestnom konaní a i.

„Účelom navrhovanej právnej úpravy je zlepšiť prístup fyzických a právnických osôb k právnej pomoci. Zároveň sa týmto návrhom zvýši transparentnosť poskytovaných služieb, keďže aj v súčasnosti mnohí podnikatelia poskytujú de facto právne služby, de iure ich však poskytujú ako konzultačné alebo iné služby. Klient si tak jednoducho v príslušnom registri overí, či podnikateľ má v predmete podnikania uvedené právne poradenstvo ako viazanú živnosť.“ uvádza v dôvodovej správe poslanec Kremský.

Do živnostenského zákona navrhuje poslanec doplniť v § 44 odsekom 5, ktorý by mal znieť:

(5) Podnikateľ oprávnený na poskytovanie právneho poradenstva môže poskytovať právne rady, spisovať listiny o právnych úkonoch, spracúvať právne rozbory, vykonávať právne poradenstvo v oblasti tvorby práva, konzultačnú činnosť v oblasti tvorby práva a poskytovať ďalšie formy právneho poradenstva, nemôže však poskytovať služby, ktoré môžu poskytovať len advokáti, ako aj ďalšie fyzické osoby a právnické osoby podľa osobitného predpisu.

Súčasne navrhuje do zákona o advokácii v § 1 odseku 4 písm. a) vložiť za slovo „notárov,“ slová „právnych poradcov. 

Vyjadrenie Slovenskej advokátskej komory k poslaneckému návrhu Petra Kremského

Vyjadrenie Slovenskej advokátskej komory k uvedenému poslaneckému návrhu vám prinášame v plnom, nekomentovanom, znení:

„Do parlamentu bol predložený poslanecký návrh, ktorého predmetom je zavedenie novej skupiny poskytovateľov právnych služieb – právnych poradcov. Na poskytovanie odborných právnych rád by malo podľa návrhu stačiť mať len vyštudovanú vysokú školu v  odbore právo a nie je potrebné absolvovať ďalšie vzdelávanie a prax. 

Na to, aby sa niekto stal advokátom, musí teraz splniť prísne podmienky, ako je vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore právo, 3 roky prípravy na budúce povolanie a zložiť náročnú advokátsku skúšku. Každý advokát nesie disciplinárnu aj hmotnú (sú povinne poistení) zodpovednosť za svoju činnosť.

Je treba si uvedomiť, že aj sudcovia, notári, prokurátori a exekútori sú odborníci v práve s dodatočným vzdelaním aj praxou. Takouto zmenou by sa výrazne oslabilo postavenie ľudí, ktorí často na svojej strane majú len advokáta proti celej (aj) štátnej mašinérii.

Takzvané pokútnictvo, teda poskytovanie právnych služieb bez oprávnenia, je momentálne trestným činom. Každá normálne fungujúca spoločnosť proti pokútničeniu bojuje. U nás padol návrh na jeho zlegalizovanie.

Rôzni podvodníci / pokútnici totiž svojou činnosťou škodia predovšetkým bežným ľuďom. Podvodníci / pokútnici, na rozdiel od advokátov, nenesú za svoje rady žiadnu zodpovednosť  a ak niekomu zle poradia, môže takáto osoba prísť o svoje právo alebo majetok bez toho, aby bolo možné niekoho za zlú radu brať na zodpovednosť. 

Pre vysvetlenie:

S problémom podvodníkov/ pokútnikov bojujú aj iné profesie, známe sú prípady lekárov – prípad falošného plastického chirurga v Bratislave, veterinárov – prípad falošného veterinára v Nových zámkoch a ďalšie.. Všetky tieto profesie sú prísne regulované zákonmi a na ľudí, ktorí ich chcú vykonávať, sú kladené prísne požiadavky. Ide predovšetkým o ochranu bežných ľudí, aby sa mohli v čo najväčšej miere spoľahnúť na to, že ak oslovia odborníka, dostanú kvalitnú službu, dobrú radu, riadny výkon..  

Tento poslanecký návrh možno pripodobniť vytvoreniu živnosti srdcového chirurga, ktorému na operovanie stačí to, že vyštuduje medicínu a nepotrebuje absolvovať nijaké dodatočné vzdelanie a prax. Takému doktorovi by sa asi nikto nedal rád operovať..“

Zdroj: nrsr.sk; sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 621
PoUtStŠtPiSoNe
: