Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nové doložky právoplatnosti a vykonateľnosti

najpravo.sk • 18.1. 2022, 16:10

Od 20. decembra 2021, súdy Slovenskej republiky v elektronickej komunikácii zasielajú v zmysle zákona č. 305/2013 (zákon o e-Governmente) v súdnych konaniach doložku právoplatnosti a vykonateľnosti v štruktúrovanej (xml) podobe, podpísanú pečaťou súdu v tzv. asice kontajneri. V minulosti zasielali túto doložku vo formáte pdf. V súčasnosti ide o štruktúrovaný formulár registrovaný na Ústrednom portáli verejnej správy.

Od decembra 2021 je k vizualizácii a eventuálnemu vytlačeniu doložky potrebné mať nainštalovaný (alebo aktualizovaný) program D.Viewer od spoločnosti Ditec, ktorý je voľne dostupný na stránke www.slovensko.sk - po kliknutí TU. Ministerstvo spravodlivosti SR však zdôraznilo, že si treba v ňom v záložke „Formuláre“ zaktualizovať importované formuláre. Takýto formát doložky je bez problémov možné následne použiť v akomkoľvek podaní/žalobe na súd.

POZN.: Ak sa Vám v doložke nezobrazuje znak Slovenskej republiky, je tento problém prechodný a podľa informácie spoločnosti Ditec bude tento čoskoro odstránený.

Zdroj: www.sak.sk; www.justice.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1207
PoUtStŠtPiSoNe
: