Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Oznámenie ministerky spravodlivosti k výkladu opatrenia ÚVZ SR

najpravo.sk • 24.3. 2020, 18:20

​Prinášame vám v plnom znení oznámenie ministra spravodlivosti Slovenskej republiky k výkladu opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia číslo OLP/2595/2020 zo dňa 15.03.2020:

V súvislosti s písm. A. opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia číslo OLP/2595/2020 zo dňa 15.03.2020 (Ďalej len „opatrenie“), ktorým od 16.03.2020 od 6:00 hod. sa na obdobie 14 dní uzatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby, okrem výnimiek uvedených v bodoch 1. až 10., ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky v záujme jednotného výkladu opatrenia vo vzťahu k činnosti advokátov, notárov, súdnych exekútorov a správcov po konzultácii s hlavným hygienikom Slovenskej republiky vydáva toto oznámenie:

Predmetné opatrenia sa nedotýkajú činnosti advokátov, notárov, súdnych exekútorov a správcov, keďže v prvom rade ich činnosť, resp. činnosť ich kancelárií a úradov, nie je maloobchodnou prevádzkou ani prevádzkou poskytujúcou služby. Čo sa týka notárov, súdnych exekútorov a správcov, ich činnosť má povahu výkonu verejnej moci, resp. sú štátom poverené subjekty na vykonávanie úkonov v príslušných konaniach vedených súdmi. Vo vzťahu k činnosti advokátov síce je možné hovoriť o poskytovaní služieb, opatrenie ale dopadá len na uzatvorenie maloobchodných prevádzok a prevádzok poskytujúcich služby. Advokát ale na poskytovanie advokácie nezriaďuje prevádzku alebo prevádzkareň (ktorých zatvorenie nariaďuje opatrenie).

Pre zabránenie pochybností preto uvádzame, že notári, súdni exekútori, správcovia aj advokáti musia aj naďalej poskytovať svoje služby a zabezpečovať činnosti a úlohy im zverené. Zároveň je potrebné uviesť, že pri poskytovaní služieb je nevyhnutné dbať na to, aby sa predchádzalo zhromažďovaniu väčšieho počtu ľudí a tiež treba dôsledne vykonávať dezinfekciu priestorov a používať ochranné a dezinfekčné prostriedky.

Zdroj: justice.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 645

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: