Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Oficiálne pracovné stretnutie ústavných sudcov Slovenska a Česka

najpravo.sk • 4.5. 2016, 19:11

Na pozvanie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej a sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky pricestovala včera na oficiálnu pracovnú návštevu Slovenskej republiky delegácia Ústavného súdu Českej republiky, ktorú vedie jeho predseda Pavel Rychetský.

V rozvoji bilaterálnych vzťahov Ústavného súdu Slovenskej republiky majú mimoriadne postavenie každoročné pracovné stretnutia, ktoré svojim obsahom aj rozsahom posilňujú kontinuitu dlhoročných nadštandardných vzťahov medzi sudcami ústavných súdov Českej republiky a Slovenskej republiky. Do kroniky vzájomných kontaktov pribudne v dňoch 3. – 5. mája 2016 pracovné stretnutie, ktoré sa uskutočňuje v sídle Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.

Blízkosť spoločenského, politického, hospodárskeho, sociálneho i kultúrneho rozvoja obidvoch krajín predurčuje obsah pracovnej časti stretnutia, kde sudcovia okrem aktuálnej rozhodovacej činnosti obidvoch ústavných súdov analyzujú a diskutujú o tých rozhodnutiach, ktoré považujú za kľúčové, a ktoré môžu byť inšpiratívne pre všetkých účastníkov týchto tradičných rokovaní.

Do spoločnej diskusie hostia z Ústavného súdu Českej republiky ponúkli rozhodnutia, ktoré sa vzťahujú k právnej úprave vylučujúcej osvojenie dieťaťa partnerom rodiča v nezosobášenom zväzku, k výške výživného pre rodiča s nadštandardnými príjmami, k otázke odmietnutia očkovania z dôvodu výhrady svedomia, k problematike trestného konania a práva oznamovateľa na účinné vyšetrovanie, k otázkam výšky náhrady škody spôsobenej pracovným úrazom, k problematike spätného vymáhania regulačného poplatku na základe ustanovenia zákona o verejnom zdravotnom poistení, ktoré bolo ústavným súdom zrušené ako protiústavné či k otázkam výšky náhrady škody spôsobenej pracovným úrazom.

Sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky zo svojej rozhodovacej činnosti vybrali rozhodnutia týkajúce sa kreovania a kompetencií Súdnej rady Slovenskej republiky, problematiky poskytovania dávok občanom v hmotnej núdzi, povinného členstva v Slovenskej poľovníckej komore, platových pomerov niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky ako aj problematiky menovania sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Stalo sa dobrým zvykom, že každoročné stretnutia českých a slovenských ústavných sudcov majú okrem oficiálnej pracovnej časti aj kultúrno-poznávaciu časť. Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky ako jej organizátor pripravila pre hostí z Česka prehliadku centra Košíc s návštevou výstavy osobností česko-slovenského sochárstva vo Východoslovenskej galérii a sprievodných akcií v rámci Dňa mesta Košice a prehliadku jednej z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky - zapísanej v Zozname Svetového dedičstva UNESCO - Spišského hradu.

Zdroj: ÚS SR
Ilustračné foto Košíc: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1560

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: