Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Odpočet ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej

najpravo.sk • 18.3. 2018, 15:48

Vláda Róberta Fica dnes podala demisiu.

"Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odovzdáva svojmu nástupcovi rezort spravodlivosti v dobrej kondícii, s vierou, že množstvo už prijatých právnych noriem uvedie do praxe a že ďalšie zákony, ktoré počas jej pôsobenia boli na ministerstve pripravované, dotiahne do úspešného legislatívneho konca." uvádza tlačová správa Ministerstva spravodlivosti SR. Tlačovú správu vám prinášame v plnom, nekomentovanom znení:

​Odpočet pôsobenia Lucie Žitňanskej v troch vládach (2002 - 2018)

Lucia Žitňanská ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti v rokoch 2002 a 2006, ministerka spravodlivosti v roku 2006, ministerka spravodlivosti v rokoch 2010-2012 a ministerka spravodlivosti v rokoch 2016-2018 presadila nasledujúce zákony a opatrenia:

1. Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR v rokoch 2002 - 2006 a ministerka spravodlivosti v roku 2006 (8.2.2006 - 04. 07. 2006)

V prvom období zavádzala vláda viacero predovšetkým ekonomických reforiem a zákony ministerstva spravodlivosti boli preto zamerané na zlepšovanie podnikateľského prostredia a na právnu pomoc ľuďom v materiálnej núdzi.

  • ​Zákon o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi a zriadenie Centra právnej pomoci

​Zavedenie právnej pomoci hradenej štátom ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť služby právnikov.

  • Novela zákona o Obchodnom registri

​Zavedenie záväznej elektronickej formy výpisov z Obchodného registra a podávanie návrhov na zápis zmeny a na výmaz zapísaných údajov elektronickými prostriedkami.

  • Zákon o súdoch

​Zákon bol súčasťou vtedy prebiehajúcej reformy súdnictva s cieľom komplexne riešiť problematiku organizácie a správy súdov v záujme vytvárania čo najlepších podmienok pre výkon súdnej moci.

  • Nový zákon o konkurze a reštrukturalizácii

​Umožniť kolektívne uspokojenie veriteľov dlžníka, ktorý je v úpadku, a to  speňažením jeho majetku alebo vyriešením jeho majetkových pomerov iným spôsobom prijateľným pre veriteľov.

2. Ministerka spravodlivosti v rokoch 2010 - 2012

"Ministerstvo spravodlivosti prebrala Lucia Žitňanská po období ministrovania Štefana Harabina v čase, keď bol zároveň predsedom Najvyššieho súdu aj Súdnej rady. Pripravila dva veľké balíky sudcovských zákonov, ktoré otvorili justíciu verejnej kontrole a zaviedla asi najvýznamnejšie protikorupčné opatrenie – zverejňovanie zmlúv na internete." uvádza ministerstvo

  • Zverejňovanie zmlúv a dotácií na internete

​Zavedenie povinnosti verejnej správy zverejňovať všetky zmluvy, pričom bez zverejnenia nenadobudnú tieto zmluvy účinnosť.

  • Povinné elektronické aukcie pri verejnom obstarávaní

Od roku 2011 pri nadlimitných a od roku 2012 aj pri podlimitných zákazkách je povinnosť použiť obstarávanie formou elektronickej aukcie.

  • Prvý sudcovský balík zákonov účinný od mája 2011

​Oslabenie právomocí predsedov k možnosti neprimeraného ovplyvňovania sudcov, sprísnenie postihu nedodržiavania princípu náhodného prideľovania a zavedenie praxe otvorených výberových konaní na miesta sudcov.

  • Druhý sudcovský balík zákonov účinný od januára 2012

Náhodné zloženie disciplinárnych senátov, hodnotenie výkonu funkcie sudcov a zverejňovanie hodnotení ako spôsobu verejnej kontroly výkonu sudcovskej funkcie.

  • Spustený elektronický Obchodný vestník

​Obchodný vestník sa vydáva od 1. 7. 2011 iba v elektronickej podobe.

  • Novela zákonov o prokuratúre a prokurátoroch

Zverejnenie majetkových priznaní prokurátorov, prehodnotenie skutkovej podstaty trestných činov ovplyvňovania sudcovskej rozhodovacej činnosti a úprava disciplinárneho konania prokurátorov analogicky ako u sudcov.

  • Novela Občianskeho súdneho poriadku

Zmeny zamerané na zrýchlenie a zefektívnenie civilných súdnych konaní, do 60 dní od obžaloby ju musí súd poslať protistrane, opatrenia proti zneužívaniu PN-iek v súdnom konaní.

  • Novela zákona o právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi

Rozšírenie pôsobnosti Centra právnej pomoci. Podstatný krok pre zlepšenie v prístupe k spravodlivosti pre bežných občanov.

  • Novela Trestného zákona

Zmeny na zabránenie obštrukcií obžalovaných a súčasne rozšírenie oprávnenia ministra spravodlivosti podávať dovolanie v trestných veciach aj o skutkové otázky. Trestná zodpovednosť právnických osôb.

  • Návrh na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR

​Návrh bol vzhľadom na odmietavý postoj opozície stiahnutý. Prešiel následne v novele ústavy, ktorú predložila strana Smer spolu s KDH.

3. Ministerka spravodlivosti v rokoch 2016 - 2018

"Zákony ministerstva spravodlivosti boli zamerané na zlepšovanie prístupu k spravodlivosti rôznym skupinám ľudí (nemajetným, ľuďom v dlhovej pasci, ľuďom voči ktorým sú vedené exekúcie, nezabezpečeným veriteľom), k vyššej efektivite súdnictva a k účinnejšiemu postihovaniu extrémistických a rasovo motivovaných trestných činov."

SCHVÁLENÉ A ÚČINNÉ ZÁKONY:

  • Zmena pravidiel pri výberových konaniach na miesta sudcov

​Objektivizácia kritérií hodnotení, rovnaké hodnotiace hárky aj pri ústnej časti výberového konania, ich zverejňovanie (účinné od 1. júna 2016).

  • Vyhláška ustanovujúca podrobnosti výkonu rozhodnutia vo veciach maloletých

Princíp najlepšieho záujmu dieťaťa, princíp rešpektovania práv dieťaťa a princíp vypočutia názoru dieťaťa (účinné od 1. júla 2016).

  • Novela trestných kódexov

​Účinnejší boj proti rasizmu a extrémizmu, zmena definície extrémistického materiálu, širšia klasifikácia rasovo motivovaných trestných činov, trestné činy extrémizmu spadajú pod špecializovaný trestný súd (účinné od 1. januára 2017).

  • Zriadenie nového znaleckého odboru pre oblasť extrémizmu

Súdni znalci sa zaoberajú charakteristikou skupín a hnutí, ktoré zaraďujeme pod politický a náboženský extrémizmus.

  • Protischránkový zákon

​Zákon o registri partnerov verejného sektora zavádza maximálnu mieru transparentnosti biznisových vzťahov medzi štátom a subjektmi, s ktorými podniká, odkrytý konečný užívateľ výhod (účinný od 1. februára 2017) + vybudovanie nového pracoviska pod OS Žilina.

  • Zákon o upomínacom konaní

Zrýchlenie a zefektívnenie procesu vymáhania pohľadávok, skrátenie doby, kým podnikateľ dostane svoje peniaze, plnohodnotná elektronická forma režimu platobného rozkazu (účinný od 1. februára 2017) + vybudovanie nového pracoviska pod OS B.Bystrica.

  • Novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii

Dostupnejší osobný bankrot ako druhá šanca tým, ktorí sa ocitli v dlhovej pasci. nezabezpečení veritelia v reštrukturalizácii sú uspokojení v minimálnom rozsahu 50% pohľadávky.

  • Posilnenie Centra právnej pomoci

Posilnenie a dobudovanie kapacít CPP v súvislosti s agendou osobného bankrotu.

  • ​Novela Exekučného poriadku

​Férovejšie exekučné konania, spravodlivé pravidlá voči dlžníkom, zefektívnenie vymáhania nárokov veriteľov, náhodný výber exekútora, exekučný súd (účinná od 1. apríla 2017) + vybudovanie nového pracoviska pod OS B.Bystrica.

  • ​Novela sudcovských zákonov

​Hromadné výberové konania, vytvorenie profesionálnych hodnotiacich komisií, dohľad nad disciplinárnymi konaniami pod Súdnou radou.

  • ​Novela Obchodného zákonníka zameraná na špekulatívne fúzie firiem

​Špekulatívne zbavovanie sa dlhov je postavené mimo zákon, zaviedla sa vyššia zodpovednosť štatutárov pokiaľ ide o zodpovednosť za škody spôsobenú veriteľom.

  • ​Zákon o ochrane a podpore obetí trestných činov

​Zlepšenie prístupu k spravodlivosti pre jednu z najzraniteľnejších skupín ľudí, ktorou sú obete trestných činov (účinnosť od 1.1.2018).

  • Novela zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch

Opatrenia v prospech znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, zvýšenie verejnej kontroly pri vyvodzovaní zodpovednosti voči nim.

  • Projekt výstavby novej väznice

Reakcia na kritickú naplnenosť väzníc, stúpajúci počet obvinených a odsúdených, a zlý technický stav väzenských objektov. Projekt výstavby novej väznice v Rimavskej Sobote vláda schválila  26.2.2018.

PRIPRAVENÉ ALEBO PRIPRAVOVANÉ ZÁKONY A ĎALŠIE OPATRENIA:

  • Novela infozákona

​Úprava významne rozširuje okruh poskytovaných informácií aj okruh povinných osôb, na strane druhej vytvára jednoduché pravidlá, ktoré bránia zneužívaniu infozákona. Návrh je v legislatívnom procese. 

  • Nová legislatíva v oblasti drog

​Cieľom je prísnejšie trestať dílerov drog, nastaviť pravidlá tak, aby za držbu rovnakého množstva drogy boli udeľované rovnaké tresty. Nasmerovanie páchateľov do lekárskej starostlivosti. Materiál bol 21.2.2018 stiahnutý z rokovania vlády, keďže nemal podporu koaličných partnerov.

  • Zaisťovanie majetku a správa zaisteného majetku

​Efektívnejší systém zaisťovania a správy zaisteného majetku; nové zaisťovacie inštitúty; prísnejšia skutková podstata trestného činu marenia výkonu správy daní a širšie možnosti využitia agenta (31.1.2018 schválené vládou, navrhovaná účinnosť 1.1.2019).

  • Reforma opatrovníckeho práva

​Cieľom je zlepšiť postavenie osôb so zdravotným postihnutím, zlepšiť ochranu seniorov pred rizikami majetkových podvodov a pred násilím v domácnosti. Zámer - v prvom štvrťroku 2018 predložiť do MPK vecný zámer reformy; následne v druhej polovici 2018 pripraviť a predložiť vláde potrebné legislatívne zmeny.

  • Zlepšenie fungovania obchodného registra

Rad opatrení, ktorých postupným zavedením sa má dosiahnuť zlepšenie súčasného fungovania a efektivity obchodného registra. Vecný zámer je v legislatívnom procese.

  • ​Audit súdov

​Projekt s medzinárodnou organizáciou CEPEJ (Európska komisia pre efektívnu justíciu), ktorého cieľom je na základe auditu súdov identifikovať problémy súdnictva a pomenovať možnosti ich riešení. Bol predstavený prvý výstup auditu - Správa k stavu justície na Slovensku.

  • Mimoriadne opatrenie na riešenie starých exekúcií

Jednorazové mimoriadne opatrenie na riešenie 3,7-mil. exekúcií na súdoch. Materiál je pripravený, potrebné politické rozhodnutie.

  • ​Využívanie právnych služieb advokátov zo strany štátu

​Návrh pravidiel, ktorými sa pre štátne orgány upravia transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania. Materiál mal byť v zmysle uznesenia vlády do konca marca 2018 predložený na rokovanie vlády.

  • Elektronizácia justície

Dostať elektronizáciu justície do prijateľnej a užívateľsky akceptovateľnej podoby. V priebehu roka 2017 sme začali elektronicky podpisovať všetky súdne rozhodnutia, prvou výzvou v roku 2018 sú formuláre na elektronické podania v rámci všetkých agend, pokračovať sa má elektronickým súdnym spisom.

  • Zákon o justičnej štátnej službe

Koncom roka 2017 bola zverejnená predbežná informácia k pripravovanému návrhu zákona. Záujmom je komplexne riešiť problematiku postavenia justičných zamestnancov vrátane ich kariérneho rastu a odmeňovania.

  • ​Probační a mediační úradníci (ESMO)

Spružnenie činnosti pri ukladaní, príprave a realizácii alternatívnych trestov a zefektívnenie práce probačného a mediačného úradníka + opatrenia, ktoré by mali podporiť využívanie elektronického monitoringu obvinených a odsúdených. Materiál je v procese.

  • Dotácie na projekty a aktivity zamerané na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd

​Ku koncu roka 2016 prešlo do pôsobnosti MS SR poskytovanie dotácií v oblasti ľudských práv, v roku 2017 boli po prvýkrát pridelené dotácie. Zároveň bola zverejnená výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií na rok 2018.

Zdroj: Tlačová správa MS SR (v plnom znení)
Ilustračné foto: MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 897

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: