Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

O návrhoch ústavných zmien chce Paška rokovať s opozíciou

najpravo.sk • 20.2. 2014, 06:12

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška, minister spravodlivosti SR Tomáš Borec a zástupcovia justície rokovali na pracovnom stretnutí o zmenách v justícii.

Pavol Paška zdôraznil, že je dôležité zapojiť do diskusie aj opozičné parlamentné strany. „Pre mňa sa tento dialóg nekončí nielen na odbornej úrovni súdnictva, ale chcem, aby pokračoval na politickej úrovni a na pôde zákonodarcov. Ak to bude možné ešte tento týždeň, by som s nimi zorganizoval stretnutie a otvorili by sme nielen odbornú, ale aj politicko-ústavnú rovinu tohto problému," uviedol predseda parlamentu. Upozornil, že niektoré avizované zmeny v justícii si vyžadujú zmenu Ústavy SR. Podstata zmien spočíva v sprísnení podmienok vzniku a výkonu sudcovskej funkcie a v posilnení kompetencií Súdnej rady SR, najmä vo vzťahu k verejnej kontrole súdnictva. Návrh ústavného zákona počíta s preverovaním sudcovskej spôsobilosti aj na základe bezpečnostných previerok. Cieľom návrhu zákona je obnoviť dôveryhodnosť justície, zlepšiť jej fungovanie a tak prispieť k vyššej vymožiteľnosti práva v Slovenskej republike.

Súčasťou navrhovaných zmien je aj oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Sudcov tiež čaká sprísnenie pravidiel práce na doma, nároku na 13. a 14. plat, zavedenie sankcií za prieťahy v konaní či kontroly PN-iek a podobne. Pripravované zmeny majú podľa ministerstva prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti justície, jej kvality a výkonu. 

Zdroj:MSSR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1090

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: