Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nová európska ombudsmanka

najpravo.sk • 8.7. 2013, 10:18

Novou európskou ombudsmankou sa stane Emily O'Reilly z Írska. V stredajšom tajnom hlasovaní ju podporilo 359 poslancov. Európsky ombudsman prešetruje sťažnosti občanov na nesprávne úradné postupy inštitúcií EÚ.

Emily O'Reilly je prvou ženou, ktorá bude zastávať funkciu Európskeho ombudsmana. Druhého kola voľby sa zúčastnili štyria kandidáti potom, ako sa kandidatúry vzdali Markus Jäger z Nemecka a Alex Brenninkmeijer z Holandska. Do tretieho kola postúpili dvaja kandidáti, ktorí v druhom kole získali najviac hlasov: Ria Oomen-Ruijten z Holandska a Emily O'Reilly z Írska. Dagmar Roth-Behrendt z Nemecka a Francesco Speroni z Talianska v druhom kole vypadli.

Vypočutie všetkých šiestich kandidátov sa na Výbore EP pre petície uskutočnilo 18. júna. Poslancov zaujímalo, čo môžu kandidáti ponúknuť v oblasti nezávislosti, viditeľnosti a transparentnosti.

Predpisy EÚ stanovujú, že Európsky ombudsman musí poskytnúť záruky úplnej nezávislosti. Ombudsman je zvyčajne volený Európskym parlamentom prostredníctvom tajného hlasovania na začiatku funkčného obdobia EP. Zvoleniu Emily O'Reilly predchádzal odchod bývalého ombudsmana Nikiforosa Diamandourosa do dôchodku.

Úlohou ombudsmana je prešetrovať prípady nesprávnych úradných postupov zo strany inštitúcií EÚ, vrátane nedostatku transparentnosti a odmietnutia žiadosti o poskytnutie informácií či dokumentov. Prvý Európsky ombudsman bol zvolený v roku 1995.

Za 10 rokov viac ako 30 000 spracovaných sťažností. Toľko zvládol počas svojho desaťročného pôsobenia odchádzajúci Európsky ombudsman Nikiforos Diamandouros, ktorý ide 1. októbra do dôchodku.

Zdroj: www.europarl.europa.eu
Ilustračné foto: audiovisual.europarl.europa.eu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1995

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: