Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Za žalobu za nezákonné rozhodnutie štátu bude poplatok 20 eur

najpravo.sk • 12.9. 2012, 12:52

Národná rada včera schválila novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorá obsahuje aj novelu zákona o súdnych poplatkoch.

Novela vyníma konania vo veciach náhrady škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom z rozsahu vecného oslobodenia, a to z dôvodu nárastu právne neopodstatnených žalôb o náhradu škody podľa zákona č. 514/2003 Z. z. na súdoch. Oslobodenie od súdneho poplatku v súdnom konaní o náhradu škody má pre súdy za následok výrazný nárast sporovej agendy, keďže v štádiu predbežného prerokovania nároku v konaní pred ústredným orgánom štátnej správy nie je možné nárokom žiadateľov z dôvodu právnej neopodstatnenosti vyhovieť. Pokiaľ sa v súdnom konaní preukáže nezákonné rozhodnutie orgánu štátu, prípadne jeho nesprávny úradný postup a štát bude zaviazaný na náhradu škody, úspešnému žalobcovi v rámci náhrady trov konania prizná i náhradu trov na zaplatenom súdnom poplatku.

Pôvodný návrh z dielne ministerstva financií, podľa ktorého by sa tieto žaloby mali spoplatňovať podľa položky č. 1 Sadzobníka súdnych poplatkov, kde je stropom pre výšku poplatku suma 16596,50 eur však včera pozmenili poslanci Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Ladislav Kamenický, a to tak, že zo žaloby na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom vznikne po účinnosti novely poplatková povinnosť vo výške 20 eur.

Podľa poslancov sa takto čiastočne zohľadní účel vládneho návrhu zákona, t. j. opatrenia na strane príjmovej časti štátneho rozpočtu a súčasne sa zlepší v porovnaní s vládnym návrhom prístup k spravodlivosti v týchto veciach, nakoľko sa nebude vyberať poplatok podľa percentuálnej sadzby, ale paušálny poplatok, ktorý je podstatne nižší. Nový poplatok bude upravený v položke 7a sadzobníka poplatkov. Poslanci v pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu tiež navrhli znížiť neprimerane vysoké súdne poplatky v správnom súdnictve, upustiť od vyrubovania poplatkov podľa percentuálnej sadzby v súvislosti s pokutami a súčasne znížiť paušálne poplatky. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2037

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: