Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nasadenie časových rámcov na všetky okresné a krajské súdy by malo prebehnúť v júli 2020

najpravo.sk • 24.2. 2020, 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR pokračuje v intenzívnej spolupráci s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ). „V rámci pokračujúcej spolupráce sme sa zamerali aj na dokončenie už rozbehnutých zmien jednotlivých procesov v rámci justície. Pre nás veľmi dôležitou zmenou je aj zavedenie časových rámcov. Ich stanovenie je potrebné chápať ako dôležitý krok k trvalému pozitívnemu tlaku na skrátenie dĺžky súdneho konania bez toho, aby bola dotknutá kvalita rozhodnutí.“ uvádza ministerstvo.

Od februára ministerstvo rozšírilo pilotovanie časových rámcov zo 6 na 16 okresných a krajských súdov. Rovnako implementovalo technické riešenie do súdneho IT systému, ktoré týmto súdom umožní sledovať dodržiavanie nimi zvolených časových rámcov. Účelom pilotovania je zistenie primeraného času na rozhodnutie veci v reálnych podmienkach na jednotlivých stupňoch súdov s prihliadnutím na náročnosť vecí a otestovanie zavádzaného IT nástroja.

„Našim hlavným cieľom je celkové zrýchlenie konaní, čo nám potvrdzujú aj skúsenosti expertov CEPEJ zo zahraničia, kde zavedenie časových rámcov bolo jednou z kľúčových zmien, ktorými sa dosiahlo zrýchlenie súdnych konaní.“ 

Po ukončení pilotovania časových rámcov pilotnými súdmi, vyhodnotení a analýze výsledkov pilovania, bude možné ustáliť vhodný časový rámec pre jednotlivé druhy súdov. Na základe takéhoto vyhodnotenia časových rámcov budú súdy vyzvané k prijatiu primeraných časových rámcov, ktoré budú slúžiť ako vhodný nástroj pre súd na vyhodnocovanie svojej rozhodovacej činnosti. Momentálne preto vzniká pracovná skupina zložená z reprezentantov jednotlivých pilotných súdov, ktorej úlohou bude rozšíriť časové rámce na všetky súdy v SR a navrhnúť optimálny spôsob ich nasadzovania. Predpokladá sa, že nasadenie časových rámcov na všetky okresné a krajské súdy prebehne v júli 2020.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 885

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: