Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo pripravuje komplexný zákon o ochrane spotrebiteľa

najpravo.sk • 25.2. 2020, 18:53

Ministerstvo hospodárstva SR pripravilo tzv. predbežnú informáciu o pripravovanom právnom predpise, ktorým má byť návrh zákona o ochrane spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Zhodnotenie súčasného stavu

V súčasnosti sú základné (všeobecné) inštitúty ochrany spotrebiteľa roztrieštené vo viacerých právnych predpisoch. Orientácia v nich v ich vzájomných súvislostiach a ich následná správna aplikácia je sťažená, a to z pohľadu samotného spotrebiteľa, ako aj podnikateľov, čím sa oslabuje princíp právnej istoty. Zároveň je potrebné dodať, že spotrebiteľské právo sa stále dynamicky vyvíja, pretože musí reagovať na nové podnety z trhu, obchodné modely či technologický pokrok vrátane digitalizácie. Vzhľadom tiež na prijatie ostatných troch smerníc EÚ sú viaceré ustanovenia platnej právnej úpravy už nepostačujúce na dosiahnutie sledovaného účelu a je nevyhnutná ich revízia.

Základné ciele právnej úpravy

Cieľom návrhu zákona o ochrane spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov je teda prehľadným spôsobom spojiť základné predpisy z oblasti ochrany spotrebiteľa v platnom právnom poriadku SR:

  • zákon č. 250/2007 Z. z. ochrane spotrebiteľa a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov,
  • zákon č. 102/2014 Z. z. o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
  • zákon č. 391/2015 Z. z. o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
  • vybrané ustanovenia Občianskeho zákonníka,

a to do jedného právneho predpisu, odstrániť duplicity, aplikačné problémy, vnútorné rozpory jednotlivých ustanovení a modernizovať súčasnú spotrebiteľskú legislatívu.

Európska legislatíva

Prioritnou motiváciou na vytvorenie nového zákona je potreba transpozície troch nových smerníc EÚ – smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/770 z 20. mája 2019 o určitých aspektoch týkajúcich sa zmlúv o dodávaní digitálneho obsahu a digitálnych služieb, smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/771 z 20. mája 2019 o určitých aspektoch týkajúcich sa zmlúv o predaji tovaru, ktorou sa mení nariadenie (EÚ) 2017/2394 a smernica 2009/22/ES a zrušuje smernica 1999/44/ES a smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/2161 z 27. novembra 2019, ktorou sa menia smernica Rady 93/13/EHS a smernice Európskeho parlamentu a Rady 98/6/ES, 2005/29/ES a 2011/83/EÚ, pokiaľ ide o lepšie presadzovanie a modernizáciu predpisov Únie v oblasti ochrany spotrebiteľa – do vnútroštátneho právneho poriadku.

Návrh zákona si kladie za cieľ jasným, jednoznačným a zrozumiteľným spôsobom upraviť základné inštitúty ochrany spotrebiteľa. Spotrebiteľské právo vychádza predovšetkým z právnych predpisov EÚ, ktoré značne stierajú rozdiely medzi súkromnoprávnymi a verejnoprávnymi nástrojmi na ochranu spotrebiteľa. Z tohto dôvodu by sa mali v novom návrhu zákona tiež užšie prepojiť verejnoprávne ustanovenia s tými súkromnoprávnymi za účelom sprehľadnenia spotrebiteľského práva ako celku.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania konkrétnych a konštruktívnych podnetov alebo návrhov v intenciách vecného zamerania vrátane pripomienok k platnému zneniu uvedených všeobecne záväzných právnych predpisov. Lehota na zasielanie podnetov, návrhov a pripomienok je do 31. marca 2020.

Kontaktné údaje:

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
  • odbor ochrany spotrebiteľa
  • Mlynské nivy 44/a
  • 827 15 Bratislava
  • E-mail: tibor.hlinka@mhsr.sk, ivana.pavlovska@mhsr.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: August 2020

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1596

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: