Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Najvyšší súd má novú podpredsedníčku

najpravo.sk • 26.5. 2013, 21:56

Súdna rada Slovenskej republiky zvolila na svojom minulotýždňovom zasadnutí za podpredsedníčku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky JUDr. Jarmilu Urbancovú a predložila prezidentovi Slovenskej republiky návrh na jej vymenovanie do funkcie podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Kandidáti boli dvaja

Prvým kandidátom na túto funkciu bol JUDr. Peter Paluda a druhou kandidátkou JUDr. Jarmila Urbancová. V hlasovaní získal JUDr. Peter Paluda 2 hlasy, proti jeho vymenovaniu boli štyria členovia, 11 z nich sa hlasovania zdržalo a 1 bol neprítomný. Za kandidátku JUDr. Urbancovú hlasovalo celkovo 14 členov, dvaja boli proti, jeden sa zdržal a jeden bol neprítomný.

Začalo sa námietkou zaujatosti

Predseda súdnej rady informoval v úvode tohto bodu programu o navrhnutých kandidátoch na funkciu podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, pričom uviedol, že kandidát JUDr. Peter Paluda vzniesol námietku zaujatosti voči šiestim členom súdnej rady.

JUDr. Bárány uviedol, že súdna rada nie je súdom, ani administratívnym orgánom, preto pred ňou nie je možné vznášať námietku zaujatosti. Súdna rada nemá právom vytvorený mechanizmus, ktorým by sa mohla zaoberať námietkami zaujatosti. Pripustenie námietok by znamenalo, že súdna rada by stratila schopnosť hlasovať o akýchkoľvek personálnych otázkach. Uviedol, že sa nemožno zaoberať týmito námietkami. Predseda súdnej rady uviedol, že nejde o konanie pred súdom, kde možno podať námietku zaujatosti. Nie je to právna námietka.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1601

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: