Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minister spravodlivosti SR Gábor Gál rokoval s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou

najpravo.sk • 3.5. 2018, 16:17

Minister spravodlivosti Gábor Gál sa dnes na pôde Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach stretol s predsedníčkou Ústavného súdu Ivettou Macejkovou. Témou ich spoločnej diskusie boli aj opatrenia smerujúce k zefektívneniu súdnych konaní. Ústavný súd SR minister navštívil pred výjazdovým rokovaním vlády vo Vranove nad Topľou. Súčasťou jeho programu bolo aj stretnutie s predsedami súdov v Košickom kraji a návšteva Ústavu na výkon väzby v Košiciach.

​S predsedníčkou Ústavného súdu hovorili o prieťahoch v súdnych konaniach, ktoré majú nepochybne dopad na úroveň vnímania dôveryhodnosti súdov a ich rozhodovacej činnosti. Spomínanej problematike a jej monitorovaniu sa od roku 2009 systematicky venuje aj predsedníčka Ústavného súdu v rámci projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb (konkrétna kontrola ústavnosti) v kauzálnej súvislosti s princípom prezumpcie zavineného konania štátu (všeobecných súdov a orgánov činných v trestnom konaní)“.

Minister spravodlivosti Gábor Gál a predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková sa v rozhovore venovali aj opatreniam smerujúcim k efektívnejšiemu súdnictvu. „Aktuálne pripravujeme viaceré čiastkové opatrenia, ktoré by v nemalej miere mali prispieť k stabilizácii niekoľkoročného negatívneho trendu predlžovania súdnych konaní, uviedol pri tejto príležitosti minister G. Gál. Veľkú časť rozhovoru venovali novému zákonu o ústavnom súde a tiež otázke kreovania pravidiel pri výbere kandidátov na ústavných sudcov.

Minister spravodlivosti v závere stretnutia zablahoželal predsedníčke Ústavného súdu k 25. výročiu vzniku Ústavnému súdu, ocenil rozhodovaciu činnosť ústavných sudcov a vyjadril záujem o spoluprácu medzi oboma inštitúciami.

Zdroj a foto: TS MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1152

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: