Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minimálna mzda na rok 2016

najpravo.sk • 21.10. 2015, 18:26

Minimálna mzda bude v budúcom roku 405 eur. Po minuloročnom historicky najvyššom zvýšení minimálnej mzdy o 28 eur prichádza ďalšie.

V budúcom roku vzrastie minimálna mzda o 25 eur, čím sa zvýši zo súčasných 380 na 405 eur. „Som presvedčený, že minimálna mzda by mala rásť aj z toho dôvodu, že rastie produktivita práce. Slovensko nemôže a už ani nie je pre investorov zaujímavé len tým, že je tu lacná pracovná sila. Tu je aj kvalitná pracovná sila, ktorá tým, že dosahuje veľmi vysokú produktivitu práce, si zaslúži byť aj adekvátne odmenená," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Dodáva, že odporúčania medzinárodných inštitúcií hovoria o tom, aby minimálna mzda dosahovala výšku 60 % priemernej. Slovensko ju v roku 2016 bude mať na úrovni okolo 51 %. V roku 2012 začínala SR na 45,53 %, v roku 2013 tvorila 45,9 %, v roku 2014 46,04 % a tento rok 50,1 %.

Zamestnanci odmeňovaní minimálnou mzdou si v budúcom roku prilepšia v čistom o takmer 16 eur. „To znamená, že rodina, kde obaja rodičia pracujú za minimálnu mzdu a starajú sa o dve deti, bude mať príjem približne 800 eur mesačne. Polepšia si tak každý mesiac o takmer 32 eur, čo ročne predstavuje viac ako jeden čistý mesačný príjem navyše,“ dopĺňa minister Richter. Takáto rodina sa zároveň vzdiali od hranice rizika chudoby, ktorá je podľa európskeho zisťovania 715 eur mesačne. V tomto roku je nad ňou o 53 eur.

Okrem zvyšovania odmeny za prácu je potrebné chrániť zamestnancov aj pred rizikovými pracovnými vzťahmi, ktoré im nezabezpečujú dostatočnú pracovno-právnu ochranu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny preto ešte v roku 2014 pripravilo zmeny v agentúrnom zamestnávaní, ktoré platia od marca tohto roku. „Máme desaťtisíce ľudí na Slovensku, ktorí pracujú cez pracovné agentúry a bohužiaľ, mnohí sú konfrontovaní doslova zneužívaním ich práce,“ približuje minister práce Ján Richter.

Aby sa tak nedialo, zaviedol sa napríklad princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry za dodržiavanie porovnateľnej mzdy. „Je dôležité, aby mal agentúrny zamestnanec porovnateľnú mzdu ako kmeňový, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. Ak agentúrny zamestnanec nebude rovnako odmeňovaný, zodpovednosť za doplatenie rozdielu bude nielen na agentúre, ale aj na užívateľskom zamestnávateľovi,“ vysvetľuje Richter.

Zmenami sa upravilo aj trvanie dočasného pridelenia maximálne na dva roky, aby sa zabránilo zneužívaniu pridelenia na obchádzanie priameho vzťahu medzi zamestnancom a užívateľským zamestnávateľom. Vyriešila sa aj situácia, keď boli agentúrni zamestnanci pri strate zákazky prepustení zo dňa na deň. V súčasnosti plynie takémuto zamestnancovi pri predčasnom skončení pracovného pomeru zo strany agentúry výpovedná doba.

 

Zdroj: TS MPSVAR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1658

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: