Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Majú u nás šancu rozvody dohodou?

najpravo.sk • 1.6. 2012, 18:01

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Juraj Droba a Martin Poliačik (SaS) predložili národnej rade návrh novely Zákona o rodine, a to s cieľom zmenšovať zasahovanie súdov a štátu do súkromnej sféry jednotlivcov pri rozvode manželstva.

Podľa predkladateľov spolužitie manželov a ich vzájomné vzťahy sú súkromnou záležitosťou manželov, do ktorej by mal štát zasahovať len vo výnimočných patologických prípadoch, ako je domáce násilie a podobne. Štát má vytvárať podmienky na realizáciu slobodných rozhodnutí jednotlivcov pokiaľ ide o vstup do manželského zväzku a podľa ich názoru aj pre zrušenie manželstva rozvodom. Podľa predkladateľov je vhodné, aby sa proces rozvodu manželstva zjednodušil, pretože neexistuje dôvod na pomerne rigidnú právnu úpravu, ktorú máme na Slovensku v súčasnosti. Sú toho názoru, že ak spolu manželia už nechcú žiť v manželstve, má im právny poriadok umožniť, aby si vzájomné intímne a súkromné vzťahy vyriešili podľa možností bez zásahu štátu.

V súčasnosti existuje veľká nerovnováha medzi podmienkami, ktoré právny poriadok vytvára pre vstup do manželstva a podmienkami pre zrušenie manželstva rozvodom. Dôvodom má byť pravdepodobne záujem na znížení počtu rozvodov tým, že musia podstúpiť konanie na súde o rozvode manželstva, kde súd zisťuje dôvody trvalého rozvratu vzťahov medzi manželmi a zasahuje tak do tej najintímnejšej oblasti života jednotlivcov. Ak by platila takáto domnienka zákonodarcu, potom by bolo v skutočnosti rozvodov omnoho menej ako v súčasnosti je a na druhej strane toto môže práve spôsobovať dlhodobý trend, ktorým je zvyšovanie veku osôb uzatvárajúcich manželstvo a párov, ktoré spolu žijú bez uzavretia manželstva, uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu novely zákona.

„Nie je dôvod pre zisťovania príčin rozvratu ich manželstva a zasahovanie do intímnej sféry ich manželského spolužitia. V prípade manželstiev, z ktorých nepochádzajú maloleté deti, dokonca nevidíme žiadny dôvod podstúpiť konanie pred súdom, ktoré v súčasnosti trvá v priemere 6 mesiacov. Štát má vytvárať podmienky na realizáciu slobodných rozhodnutí jednotlivcov pokiaľ ide o vstup do manželského zväzku a podľa nášho názoru aj pre zrušenie manželstva rozvodom." uvádzajú Droba a Poliačik

Návrh zákona rieši zjednodušenie rozvodu manželstva v dvoch základných rovinách. Zavádza inštitút dohody o rozvode manželstva, ktorú by bolo možné uzavrieť vo forme notárskej zápisnice, pričom takúto dohodu by mohli uzavrieť len bezdetné manželské páry alebo manželské páry, ak deti pochádzajúce z ich manželstva sú už plnoleté. Takéto páry by vôbec nemuseli podstúpiť konanie pred súdom alebo uvádzať dôvody rozvratu manželstva. Rozhodovanie o ich statuse by bolo ponechané na ich vzájomnú a dobrovoľnú dohodu so všetkou zodpovednosťou.

V druhej rovine rieši návrh novely preskúmavanie príčin a dôvodov rozvodu manželstva v konaní pred súdom v prípade, že obaja manželia s rozvodom súhlasia. V tých prípadoch, kedy je potrebné upravovať práva a povinnosti rodičov - manželov k maloletým deťom, bude možný rozvod manželstva len na základe rozhodnutia súdu. Dôvodom je skutočnosť, že predmetný návrh nemá za cieľ narušiť princíp, na základe ktorého dohody rodičov o úprave práv a povinností k maloletým deťom musia byť schválené súdom. Na druhej strane predkladatelia nevidia dôvod, v prípade súhlasu oboch manželov s rozvodom manželstva, aby súd zisťoval príčiny rozvratu ich vzájomných vzťahov a zasahoval do ich súkromnej sféry, pokiaľ to nie je nevyhnutné, hlavne s ohľadom na záujem maloletých detí.

„Upravuje sa tiež možnosť nahradiť skúmanie splnenia podmienok pre rozvod manželstva súdom súhlasným vyhlásením manželov. V podstate je to len zvýraznenie princípu vyjadreného v § 120 ods. 3 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov, na základe ktorého si súd môže osvojiť skutkové zistenia založené na zhodnom tvrdení účastníkov." uvádzajú v dôvodovej správe predkladatelia.

Predmetný návrh novely by však pre svoj úspech a následné zavedenie do života potreboval podporu zo strany ďalších parlamentných strán. Či podporu získa, sa zistí na najbližšej schôdzi parlamentu.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: stock. xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1795

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: