Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo zahraničných vecí mení svoj názov

najpravo.sk • 1.6. 2012, 18:05

Vo vláde Slovenskej republiky vymenovanej prezidentom Slovenskej republiky 4. apríla 2012 sa už nepočíta s funkciou podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo, konkrétne podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny. V tejto súvislosti je potrebné presunúť právomoc podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo v oblasti podpory kultúry národnostných menšín na Úrad vlády SR a v oblasti rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, uvádza sa vo vládnom návrhu novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorý bol dnes doručený národnej rade.

Dotačný zákon Úradu vlády SR sa v tejto súvislosti mení tak, že dotačné tituly v oblasti ľudských práv prechádzajú na Ministerstvo zahraničných vecí SR a dotačný titul v oblasti riešenia situácie rómskej komunity prechádza na Ministerstvo vnútra SR.

Medzi stále poradné orgány vlády SR sa opätovne zaraďuje Rada vlády SR pre vedu, techniku a inovácie, ktorá bude vytvárať prostredie pre riešenie zásadných úloh v oblasti vedy a techniky a prispievať k utváraniu konsenzu medzi vládou SR a predstaviteľmi rôznych sektorov vedy a výskumu.

Nový názov Ministerstva zahraničných vecí SR

V súlade s Programovým vyhlásením vlády SR sa významne posilňujú právomoci Ministerstva zahraničných vecí SR, ktoré bude koordinovať presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov Slovenskej republiky v zahraničí a bude zodpovedné za jednotnú prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí. V tejto súvislosti sa zároveň dopĺňa názov Ministerstva zahraničných vecí SR o agendu európskych záležitostí. Názov ministerstva teda bude znieť: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa zároveň napája na rozpočet Ministerstva zahraničných vecí SR a v tejto súvislosti sa Ministerstvu zahraničných vecí SR dopĺňa tiež kompetencia výkonu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: stock. xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1871

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: