Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Lídri politických strán nenašli konsenzus

najpravo.sk • 18.10. 2011, 08:57

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič včera prijal predsedov koaličných i opozičných parlamentných strán, aby s nimi rokoval o riešení situácie, ktorá nastala po nevyslovení dôvery premiérke Ivete Radičovej dňa 11. októbra 2011.

Pozvanie na stretnutie s hlavou štátu prijal predseda SDKÚ –DS Mikuláš Dzurinda, predseda SaS Richard Sulík, predseda Most- Híd Béla Bugár, predseda KDH Ján Figeľ, predseda SMER – SD Robert Fico a predseda SNS Ján Slota.

Po skončení stretnutia Ivan Gašparovič uviedol, že predmetom rokovania bolo hľadanie ústavno-právnych prostriedkov na vyriešenie súčasnej situácie po nevyslovení dôvery premiérke Ivete Radičovej. Zúčastnení nedospeli ku konečnému riešeniu a preto sa dohodli na opätovnom stretnutí vo štvrtok 20. októbra 2011.

Pripomíname, že politíckí lídri sa môžu dohodnúť na vláde väčšinovej, teda vláde, ktorá bude mať v parlamente nadpolovičnú väčšinu poslancov alebo menšinovej, teda takej, ktorá nebude disponovať v parlamente väčšinou poslancov, avšak ak konsenzus nenájdu, zostaví prezident tzv. úradnícku vládu, teda vládu rešpektovaných a skúsených odborníkov v konkrétnych oblastiach.

Jedným z možných scenárov je tiež to, že prezident do predčasných volieb v marci 2011 vládu neodvolá, nakoľko článok 115 ods. 1 Ústavy SR, podľa ktorého ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví vláde nedôveru, alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky vládu odvolá, nestanovuje prezidentovi žiadnu lehotu v rámci ktorej by mal vládu odvolať.

Prezident včera v rámci plnenia svojich ústavných právomocí podpísal aj Ústavný zákon z 13. októbra 2011 o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky.

Zdroj: www.prezident.sk
Ilustračné foto: www.prezident.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1766

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: